0 0
Křehký koláč s mákem a tvarohem

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Ingredience

Těsto
180 g hladká mouka
moučkový cukr
100 g máslo
1 žloutek
1 lžíce studená voda
sůl
Maková náplň
250 ml mléko
150 g mák mletý
40 g cukr krupice
citrónová kůra
Tvarohová náplň
500 g plnotučný tvaroh ne vaničkový
100 ml podmáslí
85 g moučkový cukr
1 lžíce Gustin
citrónová kůra
vanilka
2 bílek
1 žloutek
špetička sůl

Křehký koláč s mákem a tvarohem

Trendy:
  • Moučníky a sladká jídla
  • 65 min
  • Středně náročné

Ingredience

  • Těsto

  • Maková náplň

  • Tvarohová náplň

Postup přípravy

Sdílet

Běžně se tvarohová náplň ředí šlehačkou. Tu jsem ale v lednici neměla, tak jsem jí nahradila podmáslím. Krém nepotřeboval žádné dochucení citrónovou šťávou a byl krásně jemný.

Koláč bych běžně připravila v koláčové formě, jenže můj mlsný manžel nedojídá okraje, takže forma na dort umožní bezokrajovou variantu 🙂

Dortová forma o průměru 25 cm

Příprava krok za krokem

1
Hotovo

Nejdřív si svaříme pomletý mák s mlékem a cukrem. Stále mícháme, aby se nepřipálil. Když zhoustne, stáhneme z plotny a ochutíme citrónovou kůrou ze 1/3 dobře omytého citrónu.

2
Hotovo

Poté si připravíme křehké těsto. Ideálně v robotu, abychom si dlaněmi zbytečně nezahřívali přidané máslo. Do mísy nasypeme mouku, cukr, na kostičky nakrájené studené máslo, špetku soli a přidáme žloutek a lžíci hodně studené vody. Chvíli to bude vypadat jako drobenka, ale nakonec se těsto vytvoří.

3
Hotovo

Dortovou formu vyložíme pečícím papírem a boky vymažeme pomocí mašlovačky olejem. Těsto si na pomoučené desce vyválíme do tvaru který co nejvíc připomíná dno formy. Placku přendáme do formy a vytvarujeme dle dna. Hodně hustě propícháme vidličkou (anebo vyložíme pečícím papírem, na který nasypeme suché luštěniny) a dáme do trouby vyhřáté na 180 st. C (horkovzduch) a pečeme dozlatava, cca 16 minut.

4
Hotovo

Zatímco se nám peče korpus, připravíme tvarohovou náplň. Mixérem si vyšleháme tvaroh s podmáslím, cukrem, žloutkem, citrónovou kůrou, vanilkou a Gustinem. Vedle ve vyšší nádobě vyšleháme 2 bílky s pár zrnky soli na pevný, avšak vláčný sníh (když se přešlehá, je suchý). Sníh opatrně stěrkou promícháme s tvarohou složkou.

5
Hotovo

Na předpečený korpus natřeme nejdřív makovou náplň a potom také tvarohovou. Povrch uhladíme, po obvodu můžeme nasypat nepomletá zrnka máku jako ozdobu. Vložíme do trouby vyhřáté na 180 st. C (horkovzduch) a pečeme 15 minut. Poté teplotu snížíme na 120 st. C a dalších 20 minut dopečeme. Po upečenení můžeme po obvodu nasypat ještě lyofilizované ovoce, které koláč krásně dozdobí. Krájíme po zchladnutí.

Miriam

Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí ?

předchozí
Buřty na pivu
předchozí
Buřty na pivu

Přidejte svůj komentář