Ingredience
Těsto
- 180 g hladká mouka
- moučkový cukr
- 100 g máslo
- 1 žloutek
- 1 lžíce studená voda
- sůl
Maková náplň
- 250 ml mléko
- 150 g mák mletý
- 40 g cukr krupice
- citrónová kůra
Tvarohová náplň
- 500 g plnotučný tvarohne vaničkový
- 100 ml podmáslí
- 85 g moučkový cukr
- 1 lžíce Gustin
- citrónová kůra
- vanilka
- 2 bílek
- 1 žloutek
- špetička sůl
Postup přípravy
Běžně se tvarohová náplň ředí šlehačkou. Tu jsem ale v lednici neměla, tak jsem jí nahradila podmáslím. Krém nepotřeboval žádné dochucení citrónovou šťávou a byl krásně jemný.
Koláč bych běžně připravila v koláčové formě, jenže můj mlsný manžel nedojídá okraje, takže forma na dort umožní bezokrajovou variantu 🙂
Dortová forma o průměru 25 cm
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Nejdřív si svaříme pomletý mák s mlékem a cukrem. Stále mícháme, aby se nepřipálil. Když zhoustne, stáhneme z plotny a ochutíme citrónovou kůrou ze 1/3 dobře omytého citrónu. |
2 Hotovo | Poté si připravíme křehké těsto. Ideálně v robotu, abychom si dlaněmi zbytečně nezahřívali přidané máslo. Do mísy nasypeme mouku, cukr, na kostičky nakrájené studené máslo, špetku soli a přidáme žloutek a lžíci hodně studené vody. Chvíli to bude vypadat jako drobenka, ale nakonec se těsto vytvoří. |
3 Hotovo | Dortovou formu vyložíme pečícím papírem a boky vymažeme pomocí mašlovačky olejem. Těsto si na pomoučené desce vyválíme do tvaru který co nejvíc připomíná dno formy. Placku přendáme do formy a vytvarujeme dle dna. Hodně hustě propícháme vidličkou (anebo vyložíme pečícím papírem, na který nasypeme suché luštěniny) a dáme do trouby vyhřáté na 180 st. C (horkovzduch) a pečeme dozlatava, cca 16 minut. |
4 Hotovo | Zatímco se nám peče korpus, připravíme tvarohovou náplň. Mixérem si vyšleháme tvaroh s podmáslím, cukrem, žloutkem, citrónovou kůrou, vanilkou a Gustinem. Vedle ve vyšší nádobě vyšleháme 2 bílky s pár zrnky soli na pevný, avšak vláčný sníh (když se přešlehá, je suchý). Sníh opatrně stěrkou promícháme s tvarohou složkou. |
5 Hotovo | Na předpečený korpus natřeme nejdřív makovou náplň a potom také tvarohovou. Povrch uhladíme, po obvodu můžeme nasypat nepomletá zrnka máku jako ozdobu. Vložíme do trouby vyhřáté na 180 st. C (horkovzduch) a pečeme 15 minut. Poté teplotu snížíme na 120 st. C a dalších 20 minut dopečeme. Po upečenení můžeme po obvodu nasypat ještě lyofilizované ovoce, které koláč krásně dozdobí. Krájíme po zchladnutí. |