0 0
Jablečné řezy

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Ingredience

Těsto
140 g jemné ovesné vločky
100 g zakysaná smetana
90 g špaldová mouka hladká
80 g máslo
60 g třtinový moučkový cukr
1 vejce
1 lžička prášek do pečiva
špetka sůl
Náplň
650 g jablka
80 ml voda
20 g třtinový cukr
20 g vanilkový pudink
2 lžíce citrónová šťáva
0,5 lžičky skořice
špetka sůl

Jablečné řezy

Trendy:
  • Moučníky a sladká jídla

Množství cukru a citrónové šťávy v náplni přizpůsobíme chuti jablíček.

  • 50 min
  • Středně náročné

Ingredience

  • Těsto

  • Náplň

Postup přípravy

Sdílet

Pečeno v nepřilnavé otevírací formě 28 x 19 cm

Příprava krok za krokem

1
Hotovo

Připravíme si těsto. Vločky rozmixujeme nebo rozsekáme v elektrickém sekáčku na konzistenci mouky. Následně smícháme veškeré suché ingredience, přidáme studené, na kousky pokrájené máslo, zakysanou smetanu a vejce (část bílku si schováme na závěrečné potření koláče). Svižně zpracujeme těsto, ideálně v kuchyňském robotu. Těsto se bude lepit, a tak ho necháme v lednici aspoň hodinu uležet.

2
Hotovo

Pak si připravíme jablíčka. Oloupeme je a nastrouháme na hrubém struhadle. Nasypeme do kastrolu, zasypeme cukrem, skořicí a zakapeme citrónovou šťávou. Chvilku podusíme. Pudink smícháme s vodou a jablka touto směsí přelijeme. Podusíme do zahoustnutí.

3
Hotovo

Těsto rozdělíme na dvě stejné části. Dno pekáčku vyložíme pečícím papírem a boky potřeme máslem a vysypeme polohrubou moukou. Kuchyňskou desku vydatně poprášíme hladkou moukou a polovinu těsta v dlaních upravíme do "obdélníkového" špalíku. Pomoučeným válečkem vyválíme tvar co nejpodobnější tvaru pekáčku a placku tam přeneseme. Vyrovnáme po celé ploše, někde třeba kus uďoubneme a nalepíme tam, kde chybí. Na základní placku narstvíme jablečnou směs a na ní zase přeneseme rozválenou druhou část těsta. Pokud nám bude kus těsta někde přesahovat, odkrojíme jej a můžeme vykrájet ozdobné tvary, které použijeme na zkrášlení. Povrch potřeme ušetřeným bílkem.

4
Hotovo

Vložíme do trouby vyhřáté na 180 st. C a pečeme dozlatova, cca 25 - 30 minut.

5
Hotovo

Miriam

Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí ?

předchozí
Špagety se žampióny
předchozí
Špagety se žampióny

Přidejte svůj komentář