Ingredience
Těsto
- 140 g jemné ovesné vločky
- 100 g zakysaná smetana
- 90 g špaldová mouka hladká
- 80 g máslo
- 60 g třtinový moučkový cukr
- 1 vejce
- 1 lžička prášek do pečiva
- špetka sůl
Náplň
- 650 g jablka
- 80 ml voda
- 20 g třtinový cukr
- 20 g vanilkový pudink
- 2 lžíce citrónová šťáva
- 0,5 lžičky skořice
- špetka sůl
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Připravíme si těsto. Vločky rozmixujeme nebo rozsekáme v elektrickém sekáčku na konzistenci mouky. Následně smícháme veškeré suché ingredience, přidáme studené, na kousky pokrájené máslo, zakysanou smetanu a vejce (část bílku si schováme na závěrečné potření koláče). Svižně zpracujeme těsto, ideálně v kuchyňském robotu. Těsto se bude lepit, a tak ho necháme v lednici aspoň hodinu uležet. |
2 Hotovo | Pak si připravíme jablíčka. Oloupeme je a nastrouháme na hrubém struhadle. Nasypeme do kastrolu, zasypeme cukrem, skořicí a zakapeme citrónovou šťávou. Chvilku podusíme. Pudink smícháme s vodou a jablka touto směsí přelijeme. Podusíme do zahoustnutí. |
3 Hotovo | Těsto rozdělíme na dvě stejné části. Dno pekáčku vyložíme pečícím papírem a boky potřeme máslem a vysypeme polohrubou moukou. Kuchyňskou desku vydatně poprášíme hladkou moukou a polovinu těsta v dlaních upravíme do "obdélníkového" špalíku. Pomoučeným válečkem vyválíme tvar co nejpodobnější tvaru pekáčku a placku tam přeneseme. Vyrovnáme po celé ploše, někde třeba kus uďoubneme a nalepíme tam, kde chybí. Na základní placku narstvíme jablečnou směs a na ní zase přeneseme rozválenou druhou část těsta. Pokud nám bude kus těsta někde přesahovat, odkrojíme jej a můžeme vykrájet ozdobné tvary, které použijeme na zkrášlení. Povrch potřeme ušetřeným bílkem. |
4 Hotovo | Vložíme do trouby vyhřáté na 180 st. C a pečeme dozlatova, cca 25 - 30 minut. |
5 Hotovo |