0 0
Zeleninová koprovka s fazolkovými lusky a ztraceným vejcem

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Zeleninová koprovka s fazolkovými lusky a ztraceným vejcem

    Postup přípravy

    Koprovka jako taková je typická Češka. A přitom je to asi jedno z nejkontroverznějších jídel. Za totalní izolaci, do které jí odsunula přibližně polovina národa, prý můžou školní jídelny a vojna. Tak nevím, já jí prostě miluju a i v této podobě je neodolatelná a navíc pěkně fresh 🙂

     Na 4-5 porcí budeme potřebovat:

    • 500 ml  zeleninového vývaru nebo 1  zeleninový bio bujón rozmíchaný v horké vodě
    • cca 250ml šlehačky nebo ovesné smetany
    • 200g  očištěné petržele
    • 200g  očištěné cibule
    • 40g  másla nebo přepuštěného másla ghí
    • 2 plné hrsti kopru
    • 1 – 2 lžičky umeoctu nebo citrónové šťávy

    Postup:

    Na rozpuštěném másle necháme zesklovatět pokrájenou cibuli. Přidáme na kostičky rozkrájenou petržel a za stálého míchání restujeme asi 7 minut. Přidáme vývar a vaříme do změknutí petržele, přibližne 10 – 15 minut. Rozmixujeme a přidáme nakrájený kopr. Nakonec vlijeme smetanu. Množství zvolíme podle chuti a požadované hustoty. Dochutíme umeoctem nebo citrónem a případně trochou cukru a soli dle vlastní chuti.

    Podáváme se zelenými fazolkami povařenými cca 8 minut v osolené vodě a se ztraceným vejcem. To připravíme tak, že do menšího kastrolu dáme vařit osolenou a trochu okyselenou vodu (octem). Vejce vyklepneme opatrně do mističky a když voda vře (na mírném plameni, aby nebyly velké bubliny), lžící v ní uděláme silný vír. Doprostřed víru vyklopíme vajíčko z mističky a necháme 2 minuty povařit.

    Miriam

    Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí 😉

    předchozí
    Rumový chlebíček
    další
    Rebarboro-malinové crumble

    Přidejte svůj komentář