Ingredience
Těsto
- 320 g polohrubá mouka
- 200 g máslo
- 60 g cukr krupice
- 1 vejce
- 1 plná lžička prášek do pečiva
- špetka sůl
Tvarohová vrstva
- 500 g měkký tvaroh
- 180 g bílý jogurt
- 50 g moučkový cukr
- 2 vejce
- 0,5 vanilkový pudink
- vanilka
- špetička sůl
Jablečná vrstva
- 5 jablkavelká
- skořice
- z 0,5 citrónová šťáva
- 0,5 vanilkový pudink
A ještě
- 50 g mandle
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Smícháme mouku s cukrem, práškem do pečiva a špetkou soli. Přidáme pokrájené změklé máslo a nakonec vejce. Umícháme pevné těsto, ideálně v kuchyňském robotu (je-li to nutné, přikápneme lžíci studené vody). Vytvarujeme silnější šišku a rozdělíme na dvě části. Jednu trošku větší, tu rozplácneme na placku, a druhou necháme ve tvaru šišky. Každou zvlášť zabalíme do mikroténu. Šišku vložíme na chvíli do mrazáku a placku do lednice. |
2 Hotovo | Jablka omyjeme, loupeme, zbavíme semínek a nastrouháme na plátky. Nasypeme je do kastrolu, zakapeme citrónovou šťávou, zasypeme skořicí a zalijeme pudinkem rozmíchaným s půl deckou vody. Chvíli podusíme. |
3 Hotovo | Do mísy vyklepneme tvaroh, jogurt, vejce a zasypeme cukrem, pudinkovým práškem, špetičkou soli a ovoníme vanilkou. Vyšleháme do hladkého krému. |
4 Hotovo | Formu lehce vymažeme máslem a vyložíme pečícím papírem, který na koncích nastříhneme, aby nám do připravené formy hezky pasova. Z lednice vyndáme placku těsta a namačkáme na dno. Zalijeme tvarohovým krémem, na který rozvrstvíme podušená jablka. Poté vyndáme těsto z mrazáku a to na hrubém struhadle nastrouháme po celém povrchu koláče. |
5 Hotovo | Rozsekáme mandle (ideálně v sekáčku) a posypeme jimi celý koláč. Vložíme do trouby vyhřáté na 170 st. C a pečeme cca 45 minut. Krájíme po úplném vychladnutí. |