0 0
Karamelový cheesecake

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Karamelový cheesecake

Trendy:
  • Moučníky a sladká jídla
  • 75 min
  • Středně náročné

Ingredience

  • Korpus

  • Krém

  • Karamel

  • Na zdobení

Postup přípravy

Sdílet

Použila jsem formu na srdíčko, ale stejně poslouží malá dortová forma o průměru 17 cm.

Příprava krok za krokem

1
Hotovo

Připravíme si korpus. Sušenky rozdrtíme v sekáčku a smícháme s rozpuštěným máslem. Dno formy vyložíme pečícím papírem a uchytíme boční obručí. Tu vymažeme máslem. Na dno namačkáme sušenkovou směs a vložíme do trouby vyhřáté na 150 st. C. Pečeme 10-12 minut. Z trouby se začne linout omamná vůně karamelu.

2
Hotovo

Zatím si v kuchyňském robotu anebo mixérem smícháme mascarpone se zakysanou smetanou, čerstvým sýrem, cukrem a špetkou soli. Až se vše propojí na hladký krém, po jednom vmícháme vejce a nakonec po troškách hladkou mouku. Už šleháme jen lehce, aby se vejce a mouka promísily s krémem. Hmotu rozlijeme po předpečeném korpusu.

3
Hotovo

Mřížku dáme doprostřed trouby a na ní opatrně položíme dortovou formu. Dolu pod mřížku dáme širší kastrol naplněný horkou vodou. Pečeme 15 minut při 150 st. C. Potom teplotu snížíme na 120 st. C a pečeme ještě asi 40 minut. Upečený dort necháme stát v otevřené troubě ještě 20 minut. A pak až jej vyndáme. Necháme úplně vystydnout.

4
Hotovo

Připravíme karamel. Do vyššího malého kastrůlku nasypeme cukr, který rozvrstvíme po celém dně. Pokapeme vodou a při střední teplotě, bez míchání, zahříváme dokud cukr nezíská krásnou jantarovou barvu (od kastrolku se nevzdalujte, protože jakmile cukr připálíte, bude karamel hořký). Bude to pár minut trvat. Na povrchu se budou tvořit různě velké bubliny a postupně, hezky nenápadně začne cukr odspodu zlátnout. V této fázi zamícháme kovovou metličkou.

5
Hotovo

Zatímco se cukr zahřívá, ohřejeme si šlehačku a nakrájíme máslo na kostičky. Do zlatavého karamelu opatrně vlijeme šlehačku a intenzivně metličkou mícháme (pozor, udělá to hodně horké páry). Nakonec postupně zamícháme kostičky másla.

6
Hotovo

Karamel rozlijeme po chladném dortu a necháme i volně stékat po stranách. Ozdobíme rozdrcenými sušenkami, ovocem a pistáciemi.

7
Hotovo

Miriam

Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí ?

předchozí
Těstoviny s uzeným lososem
předchozí
Těstoviny s uzeným lososem

Přidejte svůj komentář