0 0
Koprovka s hovězím masem

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Ingredience

Adjust Servings:
Na vývar
750 g hovězí maso z krku
1 cibule
Omáčka
600 ml hovězí vývar
200 ml šlehačka
6 lžic ocet
40 g máslo
40 g hladká mouka
čerstvý kopr
cukr krupice
sůl

Koprovka s hovězím masem

Trendy:
  • Maminčiny recepty
  • Masožrout

Čerstvý kopr není jen koření, ale i léčivá bylina. Aby vynikla jeho skvělá chuť, jídlo by se po jeho přidání už nemělo dále vařit.

  • 275 min
  • Porcí: 4
  • Středně náročné

Ingredience

  • Na vývar

  • Omáčka

Postup přípravy

Sdílet

Koprovou omáčku servírujeme s houskovým knedlíkem nebo vařeným bramborem a případně i s vařeným vajíčkem.

Příprava krok za krokem

1
Hotovo

Základem dobré klasické koprovky je dobrý hovězí vývar. Hovězí maso zbavíme tučných částí a vložíme do kastrolu. Zalijeme cca 2,5 litru chladné vody, přidáme očištěnou cibuli a velmi pomalým varem táhneme cca 4 hodiny. Uvařené maso pak vyjmeme z vývaru a necháme chvilku vydýchat. Asi čtvrt litru vývaru odebereme a necháme trochu zchladnout.

2
Hotovo

V kastrolu rozpustíme máslo a když začne pěnit, zasypeme hladkou moukou. Za stálého míchání metličkou zahříváme a připravíme světlou jíšku. Nemělo by to trvat déle než minutu. Přilijeme část zchladlého vývaru a metličkou stále mícháme, aby se nevytvořily hrudky. Když máme rozmícháno, přilijeme další hrneček vývaru (tentokrát už může být horký) a zase mícháme metličkou. Nakonec přimícháme ještě jeden hrneček a zvolna vaříme ještě 20 minut. Průběžně mícháme, aby se nám základ pro omáčku nepřichytl ke dnu. Na povrchu se bude tvořit pěna, kterou lžící odebíráme. Nakonec přimícháme šlehačku, lžičku cukru a ještě chvilku povaříme. Přibližně 5 minut.

3
Hotovo

V mezičase v malém kastrůlku svaříme ocet, až se jeho množství zredukuje na polovinu. Dle vlastní chuti doladíme omáčku zredukovaným octem, solí a přípradně ještě cukrem. Ještě minutku povaříme a stáhneme z plotny. Z kopru otrháme nejjemnější části, posekáme je a přimícháme k hotové omáčce. Maso nakrájíme na plátky. Ihned servírujeme.

Miriam

Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí ?

předchozí
Sezamové bonbóny – sezamky
další
Krůtí řízečky v parmazánové strouhance
předchozí
Sezamové bonbóny – sezamky
další
Krůtí řízečky v parmazánové strouhance

Přidejte svůj komentář