0 0
Křehký švestkový koláč s mákem

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Křehký švestkový koláč s mákem

    Postup přípravy

    Na koláčovou formu o průměru 26 cm budeme potřebovat:

    • 130 g polohrubé mouky
    • 50 g změklého másla
    • 20 g cukru s naloženou vanilkou
    • 1 žloutek
    • 1/2 prášku do pečiva
    • špetka soli
    • 30 g strouhaných mandlí
    • 1 dl šlehačky
    • švestky dle velikosti (měla jsem 6 obřích)
    • máslo na vymazání formy + 30 g na pokladení na povrch koláče
    • 1 lžíce třtinového cukru na posypání povrchu koláče

    Maková náplň

    • 100 g máku
    • 200 ml mléka
    • 1 vrchovatá lžíce výrazné marmelády
    • 1 lžíce cukru
    • 2 lžíce koňaku
    • špetka soli

    Postup:

    Mák umeleme na makovém mlýnku, nasypeme do kastrolku, přidáme cukr, sůl, mléko a koňak a chvilku povaříme do zkoustnutí. Mák by neměl být hustý příliš, aby se dobře na drobenkové těsto roztíral.

    Z mouky, másla, cukru, žloutku, prášku a soli připravíme vláčnou drobenku. Koláčovou formu vymažeme důkladně a silně máslem a 3/4 drobenkového těsta do formy natlačíme. Na těsto rozetřeme zchladlý mák.

    Švestky omyjeme, odstraníme pecky a rozkrájíme je na čtvrtiny. Švestkami obložíme celou plochu koláče, pokapeme šlehačkou a posypeme zbylou drobenkou.

    Mandle nameleme na ořechovém mlýnku a posypeme povrch koláče. Posypeme také třtinovým cukrem a poklademe slabými plátky másla.

    Pečeme v troubě vyhřáté na 180 st. C cca 35 minut, až koláč zezlátne.

    Miriam

    Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí 😉

    předchozí
    Chlebové krokety
    další
    Kachní polévka se zeleninou a nudličkami

    Přidejte svůj komentář