Ingredience
- 500 g uzené maso - ocásek
- 2 stroužky česnek
- 1 cibule
- 1 mrkev
- 1 petržel
- kus celer
- 2 listy bobkový list
- 10 kuliček nové koření
- 10 kuliček celý pepř
- sůl
A ještě
- 100 g ječné kroupy
- 1 mrkev
- 1 petržel
- kousek celer
- olej
- libeček
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Maso včetně kosti dáme do hrnce a omyjeme studenou vodou. Vodu slijeme, přidáme oškrábanou mrkev, petržel a oloupaný kousek celeru. Přidáme i oloupanou cibuli a česnek. Vše vcelku. Zasypeme kořením, zalijeme čistou vodou tak, aby bylo vše tak akorát ponořené a zvolna přivedeme k mírnému varu. Vaříme přibližně 2,5 hodiny. |
2 Hotovo | Mezitím si do studené vody namočíme kroupy na půl hodiny. Pak vodu osolíme a kroupy uvaříme doměkka, cca další půl hodinu. Mrkve, petržel a kousek celeru oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Na oleji osmažíme doměkka. |
3 Hotovo | Uvařenou polévku přelijeme přes cedník do čistého hrnce a dáme do ní slité uvařené kroupy, osmaženou zeleninu a obrané pokrájené maso od kosti. Osolíme, ozdobíme posekaným libečkem a podáváme. |