1 0
Krémová polévka z bílého chřestu

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Ingredience

Adjust Servings:
500 g bílý chřest
4 lžíce máslo
2 lžíce rýžová mouka
1 dl šlehačka
1 lžíce citrónová šťáva
1 lžička cukr
dle chuti sůl

Uložit tento recept

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Krémová polévka z bílého chřestu

Trendy:
  • Bezlepkové recepty
  • Top recepty

Ačkoliv chřest byl u nás pro svou vysokou cenu dřív spíš výsadou bohatých, Jižní Morava byla už v 19. století jeho vyhlášeným pěstitelem.

  • 35 min
  • Porcí: 3
  • Středně náročné

Ingredience

Postup přípravy

Sdílet

Příprava krok za krokem

1
Hotovo

Chřest omyjeme a škrabkou důkladně oškrábeme. Tuhé konce odkrojíme. Slupky i odkrojky dáme do kastrolku, zalijeme půl litrem vody, osolíme, ocukrujeme, přidáme lžíci másla, citrónovou šťávu a 10 minut povaříme. Oloupaný chřest nakrájíme na špalíky a poupátka dáme zvlášť. Orestujeme je na malé pánvičce na lžičce másla a necháme na ozdobení polévky na talíři.

2
Hotovo

Zbylé máslo rozpustíme v hrnci, přisypeme rýžovou mouku a usmažíme světlou jíšku. Zalijeme hrnkem studené vody a rozšleháme dohladka. Přisypeme špalíky chřestu, přes cedník scedíme vývar ze slupek a pět minut povaříme. Poté rozmixujeme, zjemníme smetanou a ještě minutku povaříme. Dosolíme dle chuti a chceme-li polévku opravdu jemnou, polévku přecedíme přes cedník.

Miriam

Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí 😉

Hodnocení receptu

Tento recept nemá zatím žádné čtenářské recenze, můžete být první.
předchozí
Kopřivový sirup
další
Vepřové kotletky na žampiónech
předchozí
Kopřivový sirup
další
Vepřové kotletky na žampiónech

Přidejte svůj komentář