Ingredience
- 260 g hrubá mouka
- 120 ml mléko
- 1 ks vejce
- 0.75 lžičky sůl
- 0.3 droždí
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Z vlažného mléka a rozdrobeného droždí necháme vzkypět kvásek. Mouku smícháme se solí a přidáme rozpuštěné droždí s vejcem. Zpracujeme hladké těsto (ideálně v kuchyňském robotu), které se nelepí na stěny misky. Přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme hodinu nakynout. |
2 Hotovo | Z nakynutého těsta utvoříme 1 větší nebo 2 malé knedlíky a ještě 10 minut je necháme na pomoučeném vále odpočinout. Mezitím si dáme vařit osolenou vodu. |
3 Hotovo | Když nám knedlík nakyne, ještě jej opatrně převrátíme, aby nebyl na jedné straně spláclý a potom ho přendáme do vroucí vody. Vaříme 18 minut v případě, že jsme udělali 1 velký nebo 15 minut, pokud budou dva. V polovině varu je převrátíme. |
4 Hotovo | Uvařený knedlík po vytažení propíchneme na pár místech špejlí a bílou nití přepůlíme, abychom zkontrolovali, je-li dost uvařený. Ještě teplý nakrájíme nití na plátky. |