0 0
Kynutý makový závin se švestkami

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Ingredience

Těsto
250 g hladká mouka
40 g cukr krupice
30 g máslo
1,2 dl mléko
1 ks vejce
1/2 droždí sušené
velká špetka sůl
na potření olej
Náplň zastudena
100 g mák
12 ks švestky
2 lžíce med
1 ks kyselé jablko
špetka sůl

Kynutý makový závin se švestkami

Trendy:
  • Maminčiny recepty

Jestli potřebujete do těla doplnit vápník, určitě si dejte něco hodně makového. Mák totiž vápníku obsahuje víc než mléko a sýry.

  • Středně náročné

Ingredience

  • Těsto

  • Náplň zastudena

Postup přípravy

Příprava krok za krokem

1
Hotovo

Do vlažného mléka nasypeme droždí, přidáme trošku cukru a necháme rozpustit. Odvážíme mouku, přidáme sůl, cukr, vejce, rozehřáté máslo a přilijeme mléko s droždím. Zpracujeme měkké tvárné těsto, ideálně v kuchyňském robotu. Těsto necháme hodinu kynout.

2
Hotovo

Mezitím si nameleme mák, najemno rozstrouháme oloupané jablíčko a spolu se sirupem a špetkou soli promícháme. Omyjeme, vypeckujeme a rozpůlíme švestky.

3
Hotovo

Vykynuté těsto na pomoučené lince rozválíme na obdélník silný max. 1 cm, jehož jedna strana bude 30 cm dlouhá, druhá bude delší. Po celé ploše, až do krajů, rozetřeme nádivku a v řadách poklademe půlky švestek. Závin zarolujeme.

4
Hotovo

Ustřihneme si kus pečícího papíru, závin na něj přeneseme a vložíme do formy na biskupský chlebíček. Případně formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Nebo, ale to jsem nezkoušela, upečeme závin bez formy. Povrch potřeme olejem a pečeme dozlatova, cca 30 minut při 170 st. C.

Miriam

Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí 😉

předchozí
Závitky z tresky s bramborovým pyré
další
Kopřivový čaj

Přidejte svůj komentář