0 0
Linecký jablečný koláč

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Ingredience

Korpus
130 g špaldová mouka hladká
120 g hladká mouka
125 g máslo
70 g moučkový cukr
1 vejce
0,5 prášek do pečiva
špetka sůl
Náplň
600 g jablka
30 g cukr krupice
30 g vanilkový pudink
2 lžíce citrónová šťáva
0,5 lžičky skořice
špetička sůl
A ještě
50 g mandle

Linecký jablečný koláč

Trendy:
  • Moučníky a sladká jídla

Místo mandlí můžete posypat vlašskými ořechy a k jablíčkům přidat rozinky.

  • 70 min
  • Středně náročné

Ingredience

  • Korpus

  • Náplň

  • A ještě

Postup přípravy

Sdílet

Forma o průměru 26 cm

Příprava krok za krokem

1
Hotovo

Studené máslo nakrájíme na kostičky a smícháme s moukou, moučkovým cukrem, vejcem (vejce předem vidličkou rozšleháme ve skleničce a cca 1 lžíci hmoty si schováme na potření koláče), práškem do pečiva a špetkou soli. Ideálně v kuchyňském robotu, abychom těsto zbytečně nezahřívali rukama. Bude-li to nutné, přidáme lžíci studené vody. Zpracované těsto rozdělíme na dvě části, jednu maličko větší. Z obou částí ukoulíme hromádky a rozplácneme na placku. Každou vložíme do mikroténového sáčku a odložíme do lednice.

2
Hotovo

Zatím si připravíme jablka. Oloupeme je, zbavíme jadřinců (mělo by jich být v této fázi 600 g) a nastrouháme na plátky. Pokapeme citrónovou šťávou, zasypeme cukrem, skořicí a pudinkovým práškem. Přidáme vanilku a promícháme.

3
Hotovo

Větší část těsta rozválíme na pomoučeném stole na placku trošku větší než je průměr formy. Formu buď vymažeme silně máslem a vysypeme hrubou moukou anebo dno vyložíme vystřiženým pečícím papírem. Placku přemístíme do připravené formy, zvedneme okraje a přimáčkneme je k forme. Dno na pár místech propícháme vidličkou.

4
Hotovo

Do formy vyklopíme jablíčka a rovnoměrně rozvrstvíme. Z druhé placky vyválíme plát a rádýlkem nakrájíme na pásky. Těmi ozdobíme povrch koláče. Pak je potřeme zbylým vejcem a celý povrch posypeme nasekanými mandlemi.

5
Hotovo

Vložíme do trouby vyhřáté na 180 st. C a pečeme dozlatova, cca 25-30 minut. Následně necháme ve formě vychladnout.

Miriam

Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí ?

předchozí
Vídeňská roštěná
další
Zelný salát
předchozí
Vídeňská roštěná
další
Zelný salát

Přidejte svůj komentář