Ingredience
Korpus
- 130 g špaldová mouka hladká
- 120 g hladká mouka
- 125 g máslo
- 70 g moučkový cukr
- 1 vejce
- 0,5 prášek do pečiva
- špetka sůl
Náplň
- 600 g jablka
- 30 g cukr krupice
- 30 g vanilkový pudink
- 2 lžíce citrónová šťáva
- 0,5 lžičky skořice
- špetička sůl
A ještě
- 50 g mandle
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Studené máslo nakrájíme na kostičky a smícháme s moukou, moučkovým cukrem, vejcem (vejce předem vidličkou rozšleháme ve skleničce a cca 1 lžíci hmoty si schováme na potření koláče), práškem do pečiva a špetkou soli. Ideálně v kuchyňském robotu, abychom těsto zbytečně nezahřívali rukama. Bude-li to nutné, přidáme lžíci studené vody. Zpracované těsto rozdělíme na dvě části, jednu maličko větší. Z obou částí ukoulíme hromádky a rozplácneme na placku. Každou vložíme do mikroténového sáčku a odložíme do lednice. |
2 Hotovo | Zatím si připravíme jablka. Oloupeme je, zbavíme jadřinců (mělo by jich být v této fázi 600 g) a nastrouháme na plátky. Pokapeme citrónovou šťávou, zasypeme cukrem, skořicí a pudinkovým práškem. Přidáme vanilku a promícháme. |
3 Hotovo | Větší část těsta rozválíme na pomoučeném stole na placku trošku větší než je průměr formy. Formu buď vymažeme silně máslem a vysypeme hrubou moukou anebo dno vyložíme vystřiženým pečícím papírem. Placku přemístíme do připravené formy, zvedneme okraje a přimáčkneme je k forme. Dno na pár místech propícháme vidličkou. |
4 Hotovo | Do formy vyklopíme jablíčka a rovnoměrně rozvrstvíme. Z druhé placky vyválíme plát a rádýlkem nakrájíme na pásky. Těmi ozdobíme povrch koláče. Pak je potřeme zbylým vejcem a celý povrch posypeme nasekanými mandlemi. |
5 Hotovo | Vložíme do trouby vyhřáté na 180 st. C a pečeme dozlatova, cca 25-30 minut. Následně necháme ve formě vychladnout. |