0 0
Mazanec alias mazaný věnec

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Ingredience

500 g polohrubá mouka
cca 200 ml mléko
100 g máslo
80 g cukr krupice
30 g droždí
2 ks žloutek
2 lžičky sádlo
větší špetka sůl
prášek, dřeň, aroma... vanilka
hrst rozinky
hrst mandle

Mazanec alias mazaný věnec

Trendy:
  • Maminčiny recepty
  • Moučníky a sladká jídla

Rady zkušené cukrářky:
1. mazanec má rád trochu sádla
2. lepivé těsto napraví lžička mléka
Oboje jsem vyzkoušela - pecka!

  • 90 min
  • Porcí: 5
  • Středně náročné

Ingredience

Postup přípravy

Příprava krok za krokem

1
Hotovo

Do odměrky nalijeme vlažné mléko, přidáme lžičku cukru a rozdrobené droždí. Necháme rozpustit a trošku nabobtnat. Do mísy nasypeme mouku, zbylý cukr, sůl a promícháme. Rozehřejeme máslo se sádlem a oddělíme žloutky od bílků. Bílky uschováme na jiný recept (pouze je použijeme na pomazání mazance). Mandle spaříme vroucí vodou a oloupeme. Nasekáme je na kousky.

2
Hotovo

K mouce přilijeme mléko se vzkypěným droždím, žloutky a vlažné máslo. Zaděláme hladké, měkké těsto, ideálně v kuchyňském robotu. Do zpracovaného těsta přidáme rozinky a polovinu mandlí a ještě chvilku zpracováváme. Přikryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout na teplém místě. Po hodině těsto ještě jednou „pomuchlujeme“ a rozkrájíme na tři části. Rozválíme tři dlouhé, stejně tlusté válečky a upleteme cop. Přendáme na plech vyložený pečícím papírem, stočíme do věnce a necháme ještě půl hodiny kynout. Potom potřeme bílkem, posypeme zbytkem posekaných mandlí.

3
Hotovo

Mezitím nahřejeme troubu na 170 st. C. Věnec vložíme do rozpálené trouby a pečeme dozlatova, cca 25-30 minut. Upečený mazanec necháme zchladnout v otevřené troubě. Krájíme až zcela zchladlý a nejlépe zubatým nožem.

Miriam

Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí 😉

předchozí
Grilovaná hlíva ústřičná s pečenými brambory
další
Pikantní vege ragú

Přidejte svůj komentář