Ingredience
Korpus
- 150 g hladká mouka
- 125 g máslo
- 100 g špaldová mouka hladká
- 30 ml studená voda
- 1 žloutek
- 1 špetka sůl
Náplň
- 200 g kadeřávek6 velkých listů
- 200 ml šlehačka
- 100 g zakysaná smetana
- 80 g čedar
- 60 g modrý plísňový sýr
- 50 g kukuřice v konzervě
- 6 sušená rajčata
- 3 stroužky česnek
- 2 vejce
- 1 bílek
- 1 lžička provensálské koření
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Nejdřív si připravíme křehké těsto. Ideálně v kuchyňském robotu. Za prvé je to bez práce a za druhé těsto zbytečně nezahříváme dlaněmi a bude opravdu křehké. Do mísy odvážíme mouku, osolíme, přidáme studené máslo nakrájené na kostičky, ledovou vodu a žloutek. Co nejrychleji zpracujeme v těsto (mohou v něm být i maličké shluky másla). Zabalíme do mikroténu a necháme odpočinout aspoň hodinu v lednici. Deset minut předtím než budeme těsto válet jej z lednice vytáhneme. |
2 Hotovo | Kadeřávek propláchneme vodou a důkladně osušíme. Potom vykrájíme tuhé stonky a listy nakrájíme na kousky. Cibuli a česnek posekáme nadrobno a orestujeme na troše oleje dosklovata. Přihodíme listy a dál restujeme. Po chvilce přidáme nakrájená rajčata a taky kukuřici. Ještě chvíli opékáme a pak stáhneme z plotny. Do horké směsi přidáme pokrájený plísňový sýr a promícháme. Necháme zchladnout. |
3 Hotovo | Koláčovou formu vymažeme máslem. Na desce kuchyňské linky z těsta rozválíme placku co nejpodobnější tvaru formy a natlačíme jí dovnitř. Přesahující okraje odřízneme a dno propícháme vidličkou. Překryjeme větším kusem pečícího papíru a zatížíme suchými luštěninami (fazolemi, čočkou, hrachem...). Vložíme do trouby vyhřáté na 180 st. C a 20 minut předpečeme. Pak korpus vyndáme a papír s luštěninami odstraníme (vychladlé si je můžeme uschovat napříště). |
4 Hotovo |