Ingredience
- 250 g čerstvý špenát
- 170 ml olej
- 160 g hladká mouka
- 150 g cukr krupice
- 100 g mandle
- 3 vejce
- 0,75 prášek do pečiva
- z 0,5 citrónová kůra
- z 0,5 citrónová šťáva
- špetka sůl
- vanilka
Krém
- 500 g mascarpone
- 200 ml šlehačka 33%
- 120 g moučkový cukr
- z 0,5 citrónová šťáva
- vanilka
Na ozdobení
- drobné ovoce
- jedlé květy
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Špenát důkladně opláchneme, odstraníme žluté a nehezké lístky. Rozložíme na čistou utěrku a necháme oschnout. Nejlépe přes noc, anebo důkladně osušíme. Poté lístky pokrájíme na menší kousky a po částech rozmixujeme s částí oleje na kaši. Hodinu před samotnou přípravou vyndáme z lednice vejce, abychom nepracovali s úplně studenými. A také si rozdrtíme mandle na konzistenci mouky. |
2 Hotovo | Celá vejce s cukrem a špetkou soli vyšleháme na světlou hustou pěnu (kuchyňský robot to zvládne na vyšší obrátky během chvilky). Když jsou vejce dostatečně ušlehaná, snížíme obrátky a tenkým čůrkem přiléváme zbytek oleje a přidáme i vanilku. V dalším kroku obrátky snížíme na minimum a po částech přimícháme i špenátovou kaši, do které jsme přidali citrónovou kůru a šťávu. Mouku smícháme s práškem do pečiva a mandlemi. Sypkou směs přimísíme po částech do tekuté složky už jen stěrkou a velmi zlehka. |
3 Hotovo | Dno pečící formy vyložíme pečícím papírem vystřiženým "na míru". Předtím na dno mázneme kus másla anebo vody, aby nám papír hezky držel. Strany vymažeme máslem a vysypeme trouchou mouky. Těsto do formy vlijeme a vložíme do trouby vyhřáté na 170 st. C. Pečeme cca 40-45 minut. Po této době vyzkoušíme zapíchnout doprostřed dortu špejli. Pokud bude po vytažení suchá, je hototo. |
4 Hotovo | Mascarpone vyndáme z lednice, aby nebylo úplně studené a dort necháme zchladnout. Následně z dortu odkrojíme vrchní vyboulenou část, čímž za prvé zarovnáme plochu a za druhé získáme materiál na rozdrobení a posypání hotového dortu. Zbylý korpus ještě rozkrojíme v půlce. |
5 Hotovo | Mascarpone smícháme s moučkovým cukrem, citrónovou šťávou a vanilkou a přilijeme šlehačku. Ponorným mixérem krátce prošleháme, aby se vše spojilo. Pozor na přešlehání, aby se nám krém nezdrcnul. Krémem vydatně potřeme 1. patro dortu a můžeme do něj vmáčknout ovoce. Přikryjeme 2. patrem a zbylý krém rozetřeme po celé ploše dortu. Ozdobíme mechem z nadrobeného těsta a také ovocem a jedlými květy. |