Ingredience
Korpus
- 80 g hladká mouka
- 4 vejce
- 1 střední červená řepa
- 1 lžička prášek do pečiva
- 1 lžička olej
- větší špetka sůl
Náplň
- 250 g ricotta
- 150 g mascarpone
- 80 g nakládaný smetanový křen
- 40 g slané arašídy
- citrónová šťáva
- sůl
- kopr
- čerstvě mletý pepř
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Začneme tím, že si upečeme červenou řepu. Omyjeme jí, zabalíme do alobalu a upečeme v troubě doměkka, cca 50-55 minut. Pak jí necháme zchladnout, oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Vejce vytáhneme z lednice a necháme stát hodinku při pokojové teplotě. |
2 Hotovo | Žloutky oddělíme od bílků. Bílky nalijeme do misky a se solí ušleháme do pevného, ale stále pružného sněhu. Pozor na přešlehání, sníh by byl pak moc suchý. Stačí, když bude hmota sametově bílá a po vytažení metly se budou "vytažené" špičky líně ohýbat směrem dolů. |
3 Hotovo | Následně už jen stěrkou postupně vmícháme žloutky jeden po druhém na střídačku s částí mouky (smíchané s práškem do pečiva), olejem a částí řepy. Hezky zlehounka převalujeme těsto, až se každá ingredience zcela vstřebá. Plech vyložíme pečícím papírem, potřeme olejem a těsto stěrkou rozetřeme po celé ploše. Vložíme do trouby vyhřáté na 200 st. C a pečeme cca 6-8 minut. Pak plech vytáhneme, navrch položíme čistý pečící papír, placku opatrně otočíme a připečený papír stáhneme. S novým papírem těsto srolujeme do rolády a necháme zchladnout. |
4 Hotovo | Ricottu smícháme s mascarpone a smetanovým křenem. Přisypeme posekané arašídy a kopr, osolíme, opepříme a dochutíme citrónovou šťávou. Směs připravíme chuťově výraznou. Vychladlou placku roztáhneme a potřeme krémem. Z jedné delší strany naneseme náplň až ke kraji a na druhé straně skončíme 2 cm před koncem. Zarolujeme, zabalíme do pečícího papíru a necháme odstát v lednici. Pak nakrájíme na plátky. |