1 0
Pečený čaj s rakytníkem

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Ingredience

cca 300 g cukr krupice
4 ks jablka
3 ks hrušky
ze 2 ks citrónová šťáva
miska meruňky použila jsem z mrazáku
malá mistička rakytník
2 ks badyán
2 ks celá skořice
kousek cca 2 cm zázvor

Pečený čaj s rakytníkem

Pečením ovoce se sice připravíme o cenný vitamín C, ale i tak nám tam zůstane spousta vitamínů, které nějaký ten stupeň teploty nerozhází. Navíc rakytník obsahuje serotonin, takže nám šálek čaje přispěje k lepší náladě.

  • 60 min
  • Snadné

Ingredience

Postup přípravy

Sdílet

Příprava krok za krokem

1
Hotovo

Ovoce omyjeme, jablka a hrušky zbavíme jádřinců, a nakrájíme na kousky. Zázvor oloupeme a nakrájíme na menší kostičky. Pokud máme jablka a hrušky ze zahrady, nemusíme je loupat. Rakytník obereme z větviček a meruňky pokrájíme. Všechno ovoce nasypeme do vyššího pekáčku, zasypeme cukrem, zalijeme citrónovou šťávou, přidáme koření a pečeme při 180 st. C cca 40-50 minut, dokud ovoce nepustí šťávu.

2
Hotovo

Mezitím si malé skleničky i s víčky vyvaříme ve vroucí vodě. Ještě horkou ovocnou směs do skleniček plníme, otřeme okraje čistou utěrkou a zavíčkujeme. Pokud je směs opravdu hodně horká, skleničky stačí otočit dnem vzhůru, aby se víčka zatáhla. V opačném případě ještě uzavřené skleničky ponoříme do kastrolu, do kterého jsme složili utěrku a nalili trošku vody. Přiklopíme pokličkou a na velmi mírné teplotě necháme 10 minut zatáhnout.

3
Hotovo

Na pečený čaj můžeme použít i mražené ovoce. V tomto případě jsem použila mražené meruňky a rakytník. Namíchat se dá jakákoliv kombinace. Tato směs je chuťově naprosto dokonalá.

Miriam

Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí ?

předchozí
Marinovaná červená řepa s kozím sýrem
další
Tuňáková pomazánka
předchozí
Marinovaná červená řepa s kozím sýrem
další
Tuňáková pomazánka

Přidejte svůj komentář