0 0
Rýžový nákyp s jablky a meruňkami

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Uložit tento recept

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Rýžový nákyp s jablky a meruňkami

Postup přípravy

Sdílet

Rýžový nákyp patří k našim oblíbeným jídlům a tento vznikl na přání malého synovce 🙂

  • 400 g jasmínové rýže
  • 300 ml plnotučného mléka
  • 250 ml vody
  • 130 g másla
  • 4 vejce
  • 60 g cukru krupice
  • 4 velká jablka
  • 5 meruněk (klíďo z mrazáku)
  • sůl
  • rýžový sirup
  • máslo a kokosová moučka na zapékací misku

Rýži propláchneme několikrát vodou, potom všechnu vodu slijeme. Do kastrolu k rýži přidáme odměřené mléko a vodu a uvaříme na rozptylovači plamene doměkka (cca 13 minut od doby, kdy se začne vařit). Potom rýži promícháme a necháme zchladnout. Mezitím si v kuchyňském robotu ušleháme změklé máslo se 4 žloutky, cukrem a špetkou soli do pěny. Bílky se špetkou soli ušleháme v tuhý sníh. Jablka oloupáme a nastrouháme na hrubém struhadle, meruňky nakrájíme na kostičky. Do zchladlé rýže vmícháme žloutkovou pěnu a nakonec lehce i bílkový sníh.
Zapékací misku vymažeme máslem a vysypeme kokosem. Polovinu rýže rozprostřeme do zapékací misky, na ní nasypeme nastrouhaná jablka a kousky meruněk. Pokryjeme zbytkem rýže.

Upečeme v troubě vyhřáté na 170 st.C dozlatova, což je přibližně 35 minut. Na talířích přelijeme rýžovým sirupem.

ryzovy-nakyp-prip

ryzovy-nakyp-pripr

ryzovy-nakyp-pripra

 

Miriam

Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí 😉

Hodnocení receptu

Tento recept nemá zatím žádné čtenářské recenze, můžete být první.
předchozí
Bramboráčky s červenou řepou
další
Povoláním kuchař
předchozí
Bramboráčky s červenou řepou
další
Povoláním kuchař

Přidejte svůj komentář