1 0
Švestkový koláč

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Švestkový koláč

    Postup přípravy

    Sdílet

    Nedávno jsem uváděla recept na meruňkový koláč s mandlemi. A protože nám moc chutnal, zkusila jsem ho tentokrát se švestkami a skořicí. Byl také báječný.

    Těsto:

    • 220 g hladké mouky
    • 100 g studeného másla
    • 80 g moučkového cukru
    • 5 g cukru s vanilkou
    • 1 žloutek
    • 2 lžíce studené vody

    Náplň:

    • 20 švestek
    • 4 lžíce cukru s vanilkou (mám ve sklenici cukr s vanilkovým luskem)
    • 1/2 lžičky skořice
    • 1 lžíce třtinového cukru
    • 1 lžička vanilkového pudinku nebo Gustinu

    Do kuchyňského robota dáme mouku, nakrájené máslo, vodu, cukr a žloutek a rychle zaděláme těsto. Obalíme ho fresh fólií a necháme půl hodiny odpočinout v lednici.

    Švestky omyjeme, vypeckujeme a rozdělíme na půlky. Jsou-li velkém můžeme je ještě překrojit. Do kastrůlku dáme vypeckované švestky, posypeme cukrem a skořicí a chvíli povaříme, až pustí šťávu. Do skleničky nasypeme vanilkový pudink, přidáme trochu šťávy ze švestek, promícháme a přilijeme do kastrůlku ke švestkám a chvilku povaříme.

    Na pečící papír obkreslíme koláčovou nebo dortovou formu, kulatý tvar vystřihneme a na něm válečkem vyválíme kulatý tvar těsta o něco větší než je papír. Pečící papír i s vyváleným těstem vložíme do formy tak, aby korpus měl okraje zvednuté asi o 1-2 cm a ještě prsty okraj upravíme. Propícháme vidličkou a strčíme do trouby vyhřáté na 170 st. C na 10 minut. Poté korpus vyndáme a navrstvíme na něj rozvařené švestky. Koláč vrátíme ještě na cca 18 minut dopéct do trouby.

    Miriam

    Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí ?

    předchozí
    Ostružinový dezert s mascarpone
    další
    Kuřecí směs se šalvějí a pohankovými nudlemi
    předchozí
    Ostružinový dezert s mascarpone
    další
    Kuřecí směs se šalvějí a pohankovými nudlemi

    Přidejte svůj komentář