Ingredience
- 500 g měkký tvarohne vaničkový
- 200 g hrubá mouka
- 150 g máslo
- 130 g třtinový cukr
- 30 g vlašské ořechy
- 3 vejce
- 3 lžíce citrónová šťáva
- 1 prášek do pečiva
- z 1 kůra z bio citrónu
- špetka sůl
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Vejce, tvaroh a máslo vyndáme z lednice aspoň dvě hodiny předem, aby máslo změklo a vejce s tvarohem získaly pokojovou teplotu. Pak do mísy (ideálně kuchyňského robotu) dáme máslo s cukrem a vyšleháme do pěny. Postupně jeden po druhém všleháme i žloutky. A šleháme tak dlouho, až bude směs krásně vláčná a nadýchaná. |
2 Hotovo | Potom přidáme okapaný tvaroh (nepoužíváme vaničkový, je moc řídký), citrónovou šťávu i kůru a promísíme. Z bílků a špetky soli ušleháme polotuhý sníh. Mouku smícháme s práškem do pečiva a vmícháme do tvarohové směsi. Nakonec úplně zlehka vmícháme střídavě bílky s posekanými ořechy. |
3 Hotovo | Formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou (silikonovou nemusíme). Těsto do ní přendáme, povrch uhladíme a vložíme do trouby vyhřáté na 170 st. C. Pečeme cca 55 minut. Je-li upečeno, zjistíme zapíchnutím špejle doprostřed bábovky. Nebude-li se těsto lepit na dřívko, je hotovo. Necháme v otevřené troubě pár minut zchladnout a pak opatrně vyklopíme. |