0 0
Vanilkové rohlíčky

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Vanilkové rohlíčky

    Postup přípravy

    Až se někdy budete courat Vídní a uvidíte na Kohlmarkt cukrárnu Demel, vězte, že tu stojí už od konce 18. století. Do dneška tu pečou císařské rohlíčky, které byly údajně oblíbenou pochoutkou už císaře pána 🙂

    Na 45 ks budeme potřebovat:

    • 120 g hladké mouky
    • 90 g másla
    • 60 g mandlí (lískových oříšků nebo vlašských ořechů)
    • 20 g moučkového cukru
    • 1 žloutek
    • trošku kůry z bio citronu
    • kousek vanilkového lusku nebo sušeného vanilkového prášku
    • špetka soli
    • na obalování moučkový cukr s naloženou vanilkou

    Postup:

    Mandle spaříme ve vroucí vodě a oloupeme. Necháme osušit/opražit na rozehřáté pánvi a pomeleme na strouhankovém mlýnku nebo rozdrtíme v elektrickém sekáčku. Do mísy vysypeme mouku, přidáme nastrouhané mandle, sůl, cukr, rozkrájené máslo, žloutek, trošku jemně postrouhané kůry a na špičku nože vyškrábnuté dřeně z vanilkového lusku. Zpracujeme měkké těsto, ideálně v kuchyňském robotu. Z hotového těsta uválíme dlouhý váleček, přepůlíme a uložíme do mikroténového sáčku. Nechám odpočinout v lednici aspoň hodinu.

    Poté těsto nakrájíme na plátky a v dlaních uválíme malé válečky, které ohýbáme do tvaru  rohlíčků. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 st. dorůžova, cca 10 minut. Ještě horké rohlíčky opatrně obalíme v moučkovém cukru, ve kterém jsme nechali několik dní naloženou vanilku nebo jej smíchali s vanilkovým práškem. Vyskládáme na tácek a necháme zchladnout. Naskládáme do krabičky a uložíme v chladu.

    Miriam

    Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí 😉

    předchozí
    Bedlové řízečky s bramboro-celerovou kaší
    další
    Domácí pšenično-žitný chléb z droždí

    Přidejte svůj komentář