0 0
Vanilkové rohlíčky

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Ingredience

120 g hladká mouka
90 g máslo
60 g mandle nebo vlašské či lískové ořechy
20 g moučkový cukr
1 ks žloutek
kůra z bio citrónu
prášek, dřeň, aroma... vanilka
špetka sůl
A ještě
s vanilkou na obalení moučkový cukr

Vanilkové rohlíčky

Při toulkách Vídní určitě narazíte na cukrárnu Demel. Stojí tu už od konce 18. století a pečou tady císařské rohlíčky, které byly údajně oblíbenou pochoutkou císaře pána.

  • Středně náročné

Ingredience

  • A ještě

Postup přípravy

Rozpis na 45 ks

Příprava krok za krokem

1
Hotovo

Mandle spaříme ve vroucí vodě a oloupeme. Necháme osušit/opražit na rozehřáté pánvi a pomeleme na strouhankovém mlýnku nebo rozdrtíme v elektrickém sekáčku. Do mísy vsypeme mouku, přidáme nastrouhané mandle, sůl, cukr, rozkrájené máslo, žloutek, trošku jemně postrouhané kůry a na špičku nože vyškrábnuté dřeně z vanilkového lusku, vanilkový prášek nebo kapku aroma.

2
Hotovo

Zpracujeme měkké těsto, ideálně v kuchyňském robotu. Z hotového těsta uválíme dlouhý váleček, přepůlíme a uložíme do mikroténového sáčku. Nechám odpočinout v lednici aspoň hodinu.

3
Hotovo

Poté těsto nakrájíme na kousky a v dlaních uválíme malé válečky, které ohýbáme do tvaru rohlíčků. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 st. dorůžova, cca 10 minut.

4
Hotovo

Ještě horké rohlíčky opatrně obalíme v moučkovém cukru, ve kterém jsme nechali několik dní naloženou vanilku nebo jej smíchali s vanilkovým práškem. Vyskládáme na tácek a necháme zchladnout. Naskládáme do krabičky a uložíme v chladu.

Miriam

Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí 😉

předchozí
Bedlové řízečky s bramboro-celerovou kaší
další
Domácí pšenično-žitný chléb z droždí

Přidejte svůj komentář