0 0
Babiččiny dortíčky

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Babiččiny dortíčky

    Postup přípravy

    Na cca 55 ks budeme potřebovat:

    • 220 g hladké mouky, ideálně na křehké pečivo
    • 150 g změklého másla
    • 30 g cukru moučky
    • 30 g mletých vlašských ořechů
    • 20 g kakaa
    • 2 žloutky
    • trochu vanilkového prášku nebo dřeň z vanilkového lusku
    • špetka soli

    Nádivka

    • 100 g namletých vlašských ořechů
    • 100 g vypeckovaných datlí
    • 1 lžíce rybízové marmelády
    • 1 lžíce citrónové šťávy
    • 1 lžíce rumu
    • špetička soli

    Na ozdobu

    • 100 g kvalitní hořké čokolády
    • 1 lžička kakaového másla nebo másla
    • vlašské ořechy

    Postup:

    Z mouky, másla, cukru, kakaa, ořechů, žloutků, vanilky a soli připravíme vláčné, měkké těsto. Vložíme do mikroténu a necháme hodinku odpočinout v lednici. Potom vyválíme na tenkou placku a vykrajujeme kolečka. Přendaváme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v troubě vyhřáté na 180 st. cca 10 minut.

    Datle namočíme aspoň na hodinu do studené vody, poté vodu slijeme a datle rozmixujeme. Smícháme s pomletými ořechy, marmeládou, citrónovou šťávou, rumem a solí. Nádivkou kolečka slepujeme.

    Čokoládu s tukem rozehřejeme ve vodní lázni a lžičkou nanášíme na slepené dortíčky. Zdobíme půlkou nebo čtvrtkou ořechu.

    babiccina-volba-mouka

    Něco navíc:

    Když jsem dostala výzvu od „Babiččiny volby“, abych z jejich speciální mouky upekla cukroví, které ve mně vyvolává nejmilejší vzpomínku na Vánoce z dětství, okamžitě jsem věděla, že to budou „babiččiny dortíčky“. Co taky jiného, že? 😀

    Miriam

    Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí 😉

    předchozí
    Linecké cukroví
    další
    Tvarohové matcha muffiny s brusinkami

    Přidejte svůj komentář