Ingredience
Kuře
- 1 (500 g) baby kuřátko
- 50 g máslo
- 30 ml bílé víno
- 3 stroužky česnek
- 1 lžíce med
- 1 cibule
- 1 větvička tymián
- 1 bio citrón
- sůl
Kopřivový špenát
- 200 g mražený špenát listy
- 40 g kopřiva
- 30 ml smetana na vaření
- 3 stroužky česnek
- 1 cibule
- 1 vejce
- olej
Bramborový knedlík
- 250 g uvařené brambory
- 75 g hrubá mouka
- 50 g dětská krupička
- 1 žloutek
- 0,5 lžičky olej
- 0,5 lžičky jablečný ocet
- sůl
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Nejdřív si dáme vařit brambory ve slupce. Vaříme je téměř doměkka, cca 25 minut. Pak je necháme chvilku zchladnout, abychom je udrželi v rukou až je budeme loupat. |
2 Hotovo | Kuřátko omyjeme, osušíme a ukazováčkem uvolníme kůži na prsíčkách. Na každou stranu vložíme špalíček másla. Kuře ze všech stran i uvnitř osolíme. Dovnitř vložíme taky kousek másla, větvičku tymiánu a kousek citrónu i s kůrou. Cibuli nakrájíme na proužky a rozvrstvíme jí na dno zapékací misky. Na cibuli položíme kuře prsní částí nahoru. Nožky svážeme potravinářským provázkem a křidýlka podložíme dospodu, aby se nám nepřipálila. Do pekáčku kápneme trochu bílého vína a vložíme 2 plátky citrónu, ještě kousek másla a zakryjeme alobalem. |
3 Hotovo | Vložíme do trouby vyhřáté na 180 st. C a pečeme 25 minut. Pak alobal odstraníme, kuře opatrně otočíme a zvýšíme teplotu na 190 st. C. Pečeme 20 minut. Po této době kuře opět obrátíme, pokapeme tekutým medem a citrónovou šťávou a pečeme dalších 20 minut dozlatova. |
4 Hotovo | Mezitím uděláme knedlíky. Dáme si vařit osolenou vodu. Rozstrouháme brambory, přidáme mouku a krupici, sůl, olej, ocet a žloutek. Zpracujeme těsto, uválíme knedlík a hned vložíme do vroucí vody. Vaříme cca 15 minut. Uvařený knedlík vylovíme, přepůlíme bílou nití a zkontrolujeme, je-li uvařený. Pak nití nakrájíme na plátky. |
5 Hotovo | Taky si připravíme špenát. Do kastrolu nalijeme trochu oleje, přisypeme posekanou cibuli a orestujeme dosklovata. Přispeme špalíky špenátu, necháme rozpustit a přidáme omyté, osušené a posekané kopřivy. Okořeníme solí, pepřem a lisovaným česnekem. Vklepneme vejce a necháme srazit. Nakonec zjemníme troškou smetany. |