0 0
Bezlepková mrkvová roláda

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Ingredience

Těsto
70 g mrkev
40 g mandle
40 g cukr krupice
4 vejce
z 0.5 citrónová kůra
0.5 lžičky skořice
špetka sůl
Náplň
250 g měkký tvaroh plnotučný
125 g čerstvý sýr typu Philadelphia
120 g meruňková marmeláda
dle chuti javorový sirup
dle chuti citrónová šťáva
Na ozdobení
30 g mandlové hranolky
1 lžíce javorový sirup

Bezlepková mrkvová roláda

Trendy:
  • Bezlepkové recepty
  • Moučníky a sladká jídla

Pokud by byla marmeláda hodně hustá, můžeme jí naředit pomerančovým likérem nebo pomerančovou šťávou.

  • 23 min
  • Středně náročné

Ingredience

  • Těsto

  • Náplň

  • Na ozdobení

Postup přípravy

Sdílet

Příprava krok za krokem

1
Hotovo

Mrkev omyjeme, oškrábeme a nastrouháme na jemném struhadle. Mandle rozdrtíme v sekáčku na hrubost mouky (anebo pomeleme na mlýnku na oříšky). Odvážíme cukr. Oddělíme bílky od žloutků. Bílky osolíme a předšleháme do řídké bílé pěny buď v robotu nebo metličkami. Pak po lžících přidáváme cukr a vyšleháme do pevného, avšak měkkého sněhu. Měkký je ten, který ohýbá špičky, když šlehací metličku otočíme směrem vzhůru.

2
Hotovo

Žloutky vidličkou rozšleháme, aby se spojily a po částech už jen stěrkou lehounce vmícháme do připraveného sněhu. Poté postupně po lžících zlehounka vmícháme mrkev. A nakonec stejným způsobem mandle smíchané s kořením.

3
Hotovo

Připravíme si pečící papír. Trochu ho v dlaních pomuchláme, jinak by se kroutil a potřeme olejem. Těsto na něj stěrkou rozetřeme po celé ploše na plát silný asi 1 - 1,5 cm. Vložíme do trouby vyhřáté na 190 st. C a pečeme cca 7-8 minut do zrůžovění.

4
Hotovo

Upečený plát vyndáme z trouby a otočíme vrškem na čistý kus pečícího papíru. Velmi opatrně sloupneme papír na kterém se těsto peklo a roládu i s novým papírem stočíme tak, aby sloupnutá strana byla uvnitř rolády. Papír zabrání slepení těsta k sobě. Takto ještě zabalíme do čisté utěrky, aby se roláda nerozbalila. Necháme asi 2 minutky stát.

5
Hotovo

Pokud by byla marmeládu určená na pomazání korpusu příliš hustá, můžeme jí "říznout" trochou pomerančového likéru anebo pomerančové šťávy (verze pro děti). Tvaroh s Philadelphií ochutíme javorovým sirupem a citrónovou šťávou dle vlastní chuti a důkladně promícháme.

6
Hotovo

Korpus rozrolujeme a po té "horší" straně potřeme slabou vrstvou marmelády. Na ní naneseme větší půlku krému a rozetřeme téměř po celé ploše. Vynecháme jen necelý centimetr kolem. Pak roládu opatrně pevně zarolujeme a zbytkem krému potřeme povrch.

7
Hotovo

Mandlové hranolky opražíme na suché pánvi. Zakápneme javorovým sirupem, promícháme a ihned použijeme na ozdobení. Pokud bychom je nechali byť jen chvíli stát, ztvrdly by. Roládu necháme odpočinout aspoň půl hodiny v lednici.

Miriam

Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí ?

předchozí
Krevety na pánvi se salátem z řapíkatého celeru a jablka
další
Plněné bramborové knedlíky se zelím
předchozí
Krevety na pánvi se salátem z řapíkatého celeru a jablka
další
Plněné bramborové knedlíky se zelím

Přidejte svůj komentář