Ingredience
Těsto
- 70 g mrkev
- 40 g mandle
- 40 g cukr krupice
- 4 vejce
- z 0.5 citrónová kůra
- 0.5 lžičky skořice
- špetka sůl
Náplň
- 250 g měkký tvaroh plnotučný
- 125 g čerstvý sýr typu Philadelphia
- 120 g meruňková marmeláda
- dle chuti javorový sirup
- dle chuti citrónová šťáva
Na ozdobení
- 30 g mandlové hranolky
- 1 lžíce javorový sirup
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Mrkev omyjeme, oškrábeme a nastrouháme na jemném struhadle. Mandle rozdrtíme v sekáčku na hrubost mouky (anebo pomeleme na mlýnku na oříšky). Odvážíme cukr. Oddělíme bílky od žloutků. Bílky osolíme a předšleháme do řídké bílé pěny buď v robotu nebo metličkami. Pak po lžících přidáváme cukr a vyšleháme do pevného, avšak měkkého sněhu. Měkký je ten, který ohýbá špičky, když šlehací metličku otočíme směrem vzhůru. |
2 Hotovo | Žloutky vidličkou rozšleháme, aby se spojily a po částech už jen stěrkou lehounce vmícháme do připraveného sněhu. Poté postupně po lžících zlehounka vmícháme mrkev. A nakonec stejným způsobem mandle smíchané s kořením. |
3 Hotovo | Připravíme si pečící papír. Trochu ho v dlaních pomuchláme, jinak by se kroutil a potřeme olejem. Těsto na něj stěrkou rozetřeme po celé ploše na plát silný asi 1 - 1,5 cm. Vložíme do trouby vyhřáté na 190 st. C a pečeme cca 7-8 minut do zrůžovění. |
4 Hotovo | Upečený plát vyndáme z trouby a otočíme vrškem na čistý kus pečícího papíru. Velmi opatrně sloupneme papír na kterém se těsto peklo a roládu i s novým papírem stočíme tak, aby sloupnutá strana byla uvnitř rolády. Papír zabrání slepení těsta k sobě. Takto ještě zabalíme do čisté utěrky, aby se roláda nerozbalila. Necháme asi 2 minutky stát. |
5 Hotovo | Pokud by byla marmeládu určená na pomazání korpusu příliš hustá, můžeme jí "říznout" trochou pomerančového likéru anebo pomerančové šťávy (verze pro děti). Tvaroh s Philadelphií ochutíme javorovým sirupem a citrónovou šťávou dle vlastní chuti a důkladně promícháme. |
6 Hotovo | Korpus rozrolujeme a po té "horší" straně potřeme slabou vrstvou marmelády. Na ní naneseme větší půlku krému a rozetřeme téměř po celé ploše. Vynecháme jen necelý centimetr kolem. Pak roládu opatrně pevně zarolujeme a zbytkem krému potřeme povrch. |
7 Hotovo |