0 0
Bramborové placky

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Ingredience

Placky
700 g vařené brambory
120 g polohrubá mouka
1 ks vejce
1 lžička sůl
olej
Špenát
400 g mražený špenát
2 stroužky česnek
1 ks vejce
1 ks cibule
1/2 dl šlehačka
sůl
mletý pepř
olej

Bramborové placky

Babi říkávala, že placky jsou nejlepší ze starých brambor. Nejlíp, když se uvaří den předem. Pak těsto tolik neřídne.

Trendy:
  • Levné a chutné recepty
  • Maminčiny recepty
  • Vegetariánské

Ingredience

  • Placky

  • Špenát

Postup přípravy

Příprava krok za krokem

1
Hotovo

Brambory uvaříme ve slupce nejlépe den předem anebo je necháme zcela vychladnout. Potom oloupeme, nastrouháme na jemném struhadle (nebo prolisujeme) a smícháme s vejcem, solí a moukou. Zpracujeme jemné těsto. Musíme pracovat svižně, protože brambory ve spojení se solí velmi rychle řídnou. Uválíme tlustý váleček, který rozkrájíme na plátky.

2
Hotovo

Dřív babičky pekly placky přímo na kamnech, což se asi málokomu znás poštěstí. Použijeme teda plochou pánev a kápneme na ní trošku oleje (já peču placky na palačinkovači). Na kuchyňskou desku nasypeme trochu mouky a válečkem opatrně a zlehka válíme z nakrájených plátků placky. Neděláme si je dopředu, ale vždy aktuálně tolik, kolik se vejde na pánev. Podebíráme je širokým nožem a pokládáme přímo na pánvičku. Pečeme z obou stran dozlatova.

3
Hotovo

V mezičase si připravíme špenát. Do kastrolu nalijeme trochu oleje, přidáme pokrájenou cibulku a necháme zesklovatět. Přisypeme špenát (lepší je mražený v porcích), osolíme, opepříme a necháme rozpustit. Pak přidáme vejce a zahříváme, až se vejce srazí. Dochutíme lisovaným česnekem a šlehačkou a ještě krátce prohřejeme.

Miriam

Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí 😉

předchozí
Vláčné vločkové koláčky s ovocem
další
Plněné bramborové knedlíky s cuketovým zelím

Přidejte svůj komentář