Ingredience
Halušky
- 800 g brambory
 - 200 g hrubá mouka
 - 100 g polohrubá mouka
 - 1 lžíce sádlo
 - sůl
 Bryndza
- 250 g bryndza
 - 2 lžíce šlehačka
 Na zdobení
- 200 g iberijský špek
 - pažitka
 
Postup přípravy
Recept na tyto fantastické halušky jsme našli na slovenském webu Dobre jedlo. Je to vítězný recept z MS v Turecké od Lukáše, Miňa a Zuzky.
Halušky se ideálně dělají na speciálním haluškovém sítě anebo velmi rychle odkrajujeme do vroucí vody kousíčky těsta. Vaříme postupně, abychom neměli některé halušky rozvařené.
Příprava krok za krokem
1 Hotovo  | Špek nakrájíme na malé kousíčky. Větší pánev zahřejeme na stupeň mírně vyšší než je ten poloviční. Do rozehřáté pánve přendáme špek a pomalu zahříváme a škvaříme dozlatova. Můžeme přidat lžíci sádla, pokud chceme mít halušky mastnější.  | 
2 Hotovo  | Brambory oloupeme a najemno nastrouháme. Přendáme na cedník a trochu vymačkáme přebytečnou tekutinu (nevyléváme, necháme na případné doředění, záleží na bramborách a savosti mouky). Vyklopíme do mísy, přisypeme mouku a osolíme. Zpracujeme těsto, které nebude ani husté ani řídké.  | 
3 Hotovo  | Ve větším kastrolu přivedeme k varu osolenou vodu se sádlem a halušky do vody pasírujeme stěrkou přes haluškové síto. Anebo z prkénka svižně odkrajujeme kousíčky těsta a házíme do vroucí vody. Těsto v obou případech vaříme po částech, abychom neměli první halušky rozvařené a poslední nedovařené.  | 
4 Hotovo  | Hotové jsou, když vyplavou na hladinu. Hned je vylovíme cedníkem a házíme do misky s bryndzou rozmačkanou se smetanou. Promícháme. Na talířích ozdobíme vykkkřupanou slaninkou a pažitkou.  | 
5 Hotovo  | Ihned rozdělíme na talíře a na povrch rozdělíme škvarečky s trochou sádla. Kdo chce a nezapomene tak jako my, posype pažitkou.  | 










