Ingredience
Maso v marinádě
- 3 ks vepřová panenka
- 3 větvičky tymián
- 2 lžíce citrónová šťáva
- 1 lžička med
Šťáva k masu
- 2 větvičky tymián
- 1 kostka zeleninový bio bujón
- 1 lžička hladká mouka
- 0,5 dl bílé víno
- dle potřeby voda
Bramborové pusinky
- 6 ks bramboryvarný typ C, B
- 50 g parmazán
- 30 g máslo
- 1 ks žloutek
- 0,5 dl šlehačka
- sůl
Špenát s rajčaty
- 1 vanička špenát
- 50 g slanina
- 6 půlek sušená rajčata
- 5 stroužků česnek
- 1 ks cibule
- sůl
- mletý pepř
- olej
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Panenku očistíme od tučných kousků a odkrojíme špičaté okraje. Z oleje, medu, citronové šťávy a odraného tymiánu vyšleháme marinádu. Maso v ní ze všech stran důkladně obalíme a uložíme do lednice aspoň na 1 hodinu. |
2 Hotovo | Brambory oloupeme a uvaříme v osolené vodě doměkka. Potom vodu slijeme a brambory prolisujeme nebo rozšťoucháme. Přidáme máslo, šlehačku, strouhaný sýr a promícháme. Necháme asi 5 minut odstát a přidáme žloutek. Důkladně promísíme. Plech vyložíme pečíčím papírem, bramborovou hmotu naplníme do cukrářského pytlíku, pomocí kterého tvoříme bramborové pusinky. |
3 Hotovo | Panenky vyndáme z lednice a na grilovací nebo keramické pánvi je zprudka ze všech stran opečeme. Potom přendáme do zapékací misky na trochu oleje a strčíme do trouby na 18- 20 minut při teplotě 180 st. C. Pokud vlastníme horkovzdušnou troubu, dáme je tam společně s bramborovými pusinkami. Pokud ne, pusinky do ní strčíme až po upečení panenky. Tu po vyndání z trouby zabalíme do alobalu a necháme cca 10 minut odpočinout. Pusinky budeme péct přibližně tu samou dobu dozlatova. |
4 Hotovo | Připravíme si špenát. Na oleji orestujeme posekanou cibuli s posekaným česnekem, přidáme na kostičky nakrájenou slaninu a necháme zezlátnout. Přidáme pokrájená rajčata, opraný a okapaný špenát, osolíme, opepříme a ještě 2 minuty restujeme. |
5 Hotovo | Do výpeku, který nám zbyde na pánvi po opečení panenek slijeme šťávu ze zapékací misky, přilijeme trochu vína, přihodíme tymián a povaříme. Zasypeme trochou mouky, orestujeme, zalijeme horkou vodou, ve které jsme rozpustili bujón a ještě povaříme pár minutek do zhoustnutí. |