• Snědeno.cz
  • Maso
  • Vepřová panenka s bramborovými pusinkami a listovým špenátem
0 0
Vepřová panenka s bramborovými pusinkami a listovým špenátem

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Ingredience

Maso v marinádě
3 ks vepřová panenka
3 větvičky tymián
2 lžíce citrónová šťáva
1 lžička med
Šťáva k masu
2 větvičky tymián
1 kostka zeleninový bio bujón
1 lžička hladká mouka
0,5 dl bílé víno
dle potřeby voda
Bramborové pusinky
6 ks brambory varný typ C, B
50 g parmazán
30 g máslo
1 ks žloutek
0,5 dl šlehačka
sůl
Špenát s rajčaty
1 vanička špenát
50 g slanina
6 půlek sušená rajčata
5 stroužků česnek
1 ks cibule
sůl
mletý pepř
olej

Vepřová panenka s bramborovými pusinkami a listovým špenátem

Trendy:
  • Masožrout
  • Top recepty
  • Zdravé recepty

Mohlo by se zdát, že rajčata jsou typicky italskou záležitostí. Nenechte se mýlit. Ze střední Ameriky je přivezl Kryštof Kolumbus nejdřív do Španělska a to začátkem 16. století.

  • 95 min
  • Porcí: 5
  • Středně náročné

Ingredience

  • Maso v marinádě

  • Šťáva k masu

  • Bramborové pusinky

  • Špenát s rajčaty

Postup přípravy

Příprava krok za krokem

1
Hotovo

Panenku očistíme od tučných kousků a odkrojíme špičaté okraje. Z oleje, medu, citronové šťávy a odraného tymiánu vyšleháme marinádu. Maso v ní ze všech stran důkladně obalíme a uložíme do lednice aspoň na 1 hodinu.

2
Hotovo

Brambory oloupeme a uvaříme v osolené vodě doměkka. Potom vodu slijeme a brambory prolisujeme nebo rozšťoucháme. Přidáme máslo, šlehačku, strouhaný sýr a promícháme. Necháme asi 5 minut odstát a přidáme žloutek. Důkladně promísíme. Plech vyložíme pečíčím papírem, bramborovou hmotu naplníme do cukrářského pytlíku, pomocí kterého tvoříme bramborové pusinky.

3
Hotovo

Panenky vyndáme z lednice a na grilovací nebo keramické pánvi je zprudka ze všech stran opečeme. Potom přendáme do zapékací misky na trochu oleje a strčíme do trouby na 18- 20 minut při teplotě 180 st. C. Pokud vlastníme horkovzdušnou troubu, dáme je tam společně s bramborovými pusinkami. Pokud ne, pusinky do ní strčíme až po upečení panenky. Tu po vyndání z trouby zabalíme do alobalu a necháme cca 10 minut odpočinout. Pusinky budeme péct přibližně tu samou dobu dozlatova.

4
Hotovo

Připravíme si špenát. Na oleji orestujeme posekanou cibuli s posekaným česnekem, přidáme na kostičky nakrájenou slaninu a necháme zezlátnout. Přidáme pokrájená rajčata, opraný a okapaný špenát, osolíme, opepříme a ještě 2 minuty restujeme.

5
Hotovo

Do výpeku, který nám zbyde na pánvi po opečení panenek slijeme šťávu ze zapékací misky, přilijeme trochu vína, přihodíme tymián a povaříme. Zasypeme trochou mouky, orestujeme, zalijeme horkou vodou, ve které jsme rozpustili bujón a ještě povaříme pár minutek do zhoustnutí.

Miriam

Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí 😉

předchozí
Citrusové vločkové sušenky
další
Indické placky čapátí

Přidejte svůj komentář