0 0
Kynutý koláč s mákem a švestkami

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Ingredience

Těsto
300 g hladká mouka
150 ml mléko
50 g cukr krupice
40 g máslo
20 g droždí
1 lžíce slunečnicový olej
velká špetka sůl
Náplň
300 ml mléko
200 g mák
50 g cukr krupice
0,5 lžičky skořice
špetka sůl
švestky
Drobenka
30 g jemné ovesné vločky
30 g máslo
20 g cukr krupice

Kynutý koláč s mákem a švestkami

Trendy:
  • Moučníky a sladká jídla

Kynuté těsto můžeme pripravit
též bez vejce.

  • 105 min
  • Středně náročné

Ingredience

  • Těsto

  • Náplň

  • Drobenka

Postup přípravy

Sdílet

Příprava krok za krokem

1
Hotovo

Rozehřejeme máslo a necháme zchladnout. Mléko ohřejeme, aby bylo vlažné a rozdrobíme do něj droždí a osladíme lžičkou cukru. Necháme 10 minut stát, aby vzkypěl kvásek. Do zadělávací mísy nasypeme mouku, zbytek cukru, sůl, přilijeme olej, máslo a vzkypělý kvásek. Zaděláme hladké pružné těsto, ideálně v kuchyňském robotu. Následně zakryjeme utěrkou a necháme hodinu na teplém místě kynout.

2
Hotovo

Mezitím umeleme mák, nasypeme do kastrůlku, přidáme cukr, špetku soli a zalijeme mlékem. Pár minut podusíme, až se mléko vstřebá, ale mák bude stále vláčný. Potom necháme zchladnout. Vypeckujeme švestky (příp. necháme povolit mražené).

3
Hotovo

Jemné vločky smícháme s cukrem a máslem a prsty užmouláme drobenku. Nebo si práci ulehčíme a směs "proženeme" sekáčkem.

4
Hotovo

Vykynuté těsto rozválíme na tenký plát, přeneseme na plech vyložený pečícím papírem a necháme ještě 10 minut stát. Po celém povrchu, kromě centimetrového okkraje, navrstvíme makovou náplň. Poklademe rozpůlenými švestkami řeznou plochou nahoru a posypeme drobenkou.

5
Hotovo

Vložíme do trouby vyhřáté na 170 st. C a pečeme cca 30 minut, až okraj zezlátne.

6
Hotovo

Miriam

Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí ?

předchozí
Ovesné sušenky s povidly
další
Vepřové plátky pečené v marinádě
předchozí
Ovesné sušenky s povidly
další
Vepřové plátky pečené v marinádě

Přidejte svůj komentář