0 0
Houbová paštika

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Houbová paštika

    Postup přípravy

    Vsadím se, že mnozí s vás o slzovce dosud neslyšeli. A to je prosím údajně nejstarší pěstovanou obilovinou na světě. Baštili jí ve starém Epyptě, Řecku nebo Palestině. Nejen, že má poetický pseudonym „bílá perla Východu“, ale navíc je až podezřele megazdravá 😀

    Co budeme potřebovat:

    • 400 g hub (200 g bedly, 200 g žampiony – směs bílých a krémových)
    • 50 g slzovka (kdo neřeší lepek, může použít třeba kroupy)
    • 30 g másla
    • 2 stroužky česneku
    • 2 rozvětvené snítky tymiánu
    • 2 lžíce sojové omáčky
    • 1 větší cibule
    • 1-1,5 dl bílého vína
    • 0,5-1 dl šlehačky
    • čerstvě mletý pepř, sůl
    • muškátový oříšek
    • olivový olej

    Postup:

    Slzovku namočíme na hodinku do studené vody, pak vodu slijeme a slzovku uvaříme s trochou soli doměkka. Hotovou scedíme.

    Houby očistíme a nakrájíme na kousky. V hlubší pánvi rozehřejeme olej, dosklovata orestujeme cibuli s plátky česneku, přihodíme tymián i s větvičkami a přimícháme houby. Osolíme, opepříme a restujeme, až začnou houby vonět a trošičku zlátnout a vypaří se všechna tekutina. V této fázi přilijeme víno a přidáme nastrouhaný muškátový oříšek. Když se vínu vydusí, vyndáme snítky koření, přilijeme šlehačku a ještě chvilku zahříváme. Šlehačka začne houstnout. Úplně nakonec necháme v houbách rozpustit máslo. Poté je přendáme do sekáčku nebo mixéru. Případně do vyšší nádoby a rozmixujeme ponorným mixérem dohladka. Zvlášť a nahrubo pomixujeme uvařenou slzovku.

    Podáváme s čerstvým pečivem nebo knäckebrotem.

    Miriam

    Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí 😉

    předchozí
    Glazovaná červená řepa s filé z tresky
    další
    Houbové jednohubky

    Přidejte svůj komentář