0 0
Jablečný koláč s ořechovou drobenkou

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Ingredience

Těsto
200 g hladká mouka
100 g máslo
4 lžíce studená voda
žloutek
špetka sůl
Náplň
5 ks jablka
1,5 dl voda
2 vrchovaté lžičky prášku vanilkový pudink nebo kukuřičný škrob
2 lžíce rozinky
špetka sůl
Drobenka
30 g máslo
2 lžíce třtinový cukr
hrst vyloupaných vlašské ořechy
hrst jemné ovesné vločky

Jablečný koláč s ořechovou drobenkou

Trendy:
  • Maminčiny recepty
  • Moučníky a sladká jídla

I když se jablíčka začala pěstovat už 3 století před Kristem, pravděpodobně ve Středomoří,
u nás největší rozkvět jabloňářství začal s vládou Karla IV.

  • Středně náročné

Ingredience

  • Těsto

  • Náplň

  • Drobenka

Postup přípravy

Příprava krok za krokem

1
Hotovo

Jablka oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Nasypeme do kastrolu, podlijeme troškou vody, přidáme rozinky, špetičku soli a chvilku podusíme. Ve sklence vody rozmícháme pudink a nalijeme k jablíčkům. Chvilku povaříme, až směs lehce zahoustne.

2
Hotovo

V misce smícháme mouku, pokrájené máslo, sůl, vodu a žloutek. Vypracujeme hladké, jemné těsto a necháme jej odpočinout aspoň dvě hodiny v lednici. Odpočinuté těsto rozválíme na pečícím papíře dle velikosti koláčové formy s tím, aby přesahovalo i do výšky po stranách. Těsto i s papírem přemístíme do formy.

3
Hotovo

Jablečnou směs rozetřeme na těsto a posypeme žmolenkou vytvořenou z rozsekaných ořechů, vloček, cukru a másla.

4
Hotovo

Upečeme v troubě vyhřáté na 180 st. C dozlatova, cca 35 minut.

Miriam

Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí 😉

předchozí
Špenátový štrůdl s lososem
další
Vepřové výpečky se zelím a houskovým knedlíkem

Přidejte svůj komentář