0 0
Jahodová marmeláda s mátou

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Jahodová marmeláda s mátou

    Postup přípravy

    Už nikdo z nás nezjistí, jaká byla oblíbená pochoutka lidí v době kamenné. Jisté ale je, že to byli mlsouni, protože už v té době se cpali divokými jahůdkami.

    Na 4 střední skleničky budeme potřebovat:

    • 1000 g vyzrálých jahod
    • 350 g cukru krupice
    • 1 Gelfix 3:1
    • 1 lžíce citronové šťávy
    • 10 lístků máty

    Postup:

    Jahody omyjeme, přendáme do kastrolu, rozmělníme šťouchadlem na brambory a dáme vařit na sporák (u plynového podložíme rozptylovací mřížkou). Odvážíme 350 g cukru. 2 lžíce z tohoto množství smícháme s Gelfixem. Když se jahody už asi 1 minutu vaří, vmícháme Gelfix s trochou cukru a vaříme další 2 minuty. Poté přimícháme cukr  a na kousky nakrájenou mátu a za častého míchání vaříme ještě asi 2 minuty. Nakonec přilijeme citronovou šťávu.

    Mezitím si ve vroucí vodě vyvaříme skleničky a všechno nádobí, které přijde do kontaktu s jahodami. Pomocí širokého trychtýře a naběračky plníme horké skleničky jahodovou směsí, pod kterou stále přitápíme. Utěrkou otřeme okraje (nejdříve vlkým rohem a pak suchým), dosucha otřeme i víčko a zavíčkujeme. Skleničku postavíme asi na 5 minut dnem vzhůru, aby se zatáhla.

    Miriam

    Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí 😉

    předchozí
    Jak jsem začala upgradovat kuchyň
    další
    Kuřecí kapsa plněná mangoldem a kešu oříšky s rozmarýnovými brambory

    Přidejte svůj komentář