Ingredience
- 170 g mrkev
- 150 g kyselé jablko
- 100 g jemné ovesné vločky
- 85 g olej
- 70 g špaldová mouka
- 60 g třtinový cukr
- 30 g vlašské ořechy
- 4 lžíce citrónová šťáva
- 1 lžíce jedlá sodazarovnaná
- 1 vejce
- 1 lžička skořice
- vanilka
- špetka sůl
A ještě
- 150 g mascarpone
- 80 g čerstvý sýr typ Philadelphia
- 20 g moučkový cukr
- 1 lžíce citrónová šťáva
- výrazná marmeláda
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Mrkev a jablíčka omyjeme, oloupeme a odstraníme jadérka z jablek. Mrkev nastrouháme najemno a jablka nahrubo. Dáme do mísy. Přikápneme citrónovou šťávu, olej, zasypeme cukrem, kořením, přidáme vanilku (třeba esenci) a vklepneme vajíčko. Promícháme. Vločky trochu podrtíme v sekáčku, smícháme s moukou, sodou, posekanými ořechy a špetkou soli. Přisypeme do misky a stěrkou jen rychle promísíme. |
2 Hotovo | Dno dortové formy vyložíme pečícím papírem a boky vymažeme máslem. Těsto do formy nalijeme a vložíme do trouby vyhřáté na 170 st. C. Pečeme cca 40 minut. Po této době vyzkoušíme doprostřed korpusu zapíchnout špejli. Pokud na ní po vytažení nebude nalepené těsto, je upečeno. Dortík vytáhneme z trouby a necháme chvíli vydýchat. Pak odstraníme obruč a necháme zchladnout. |
3 Hotovo | Vychladlý dort podélně rozkrojíme a uprostřed natřeme poctivou vrstvou výrazné marmelády. Na marmeládu ještě natřeme krém vyšlehaný z mascarpone, sýru, citrónové šťávy a moučkového cukru. Dortík zase spojíme dohromady a zbytkem krému jej pomažeme shora i kolem dokola. Navrch ozdobíme dle přání a můžeme poprášit mletou skořicí. |