0 0
Mechový dort

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Mechový dort

Trendy:
  • Moučníky a sladká jídla
  • 90 min
  • Středně náročné

Ingredience

  • Krém

  • Na ozdobení

Postup přípravy

Sdílet

Pečeno ve formě „srdce“

Příprava krok za krokem

1
Hotovo

Špenát důkladně opláchneme, odstraníme žluté a nehezké lístky. Rozložíme na čistou utěrku a necháme oschnout. Nejlépe přes noc, anebo důkladně osušíme. Poté lístky pokrájíme na menší kousky a po částech rozmixujeme s částí oleje na kaši. Hodinu před samotnou přípravou vyndáme z lednice vejce, abychom nepracovali s úplně studenými. A také si rozdrtíme mandle na konzistenci mouky.

2
Hotovo

Celá vejce s cukrem a špetkou soli vyšleháme na světlou hustou pěnu (kuchyňský robot to zvládne na vyšší obrátky během chvilky). Když jsou vejce dostatečně ušlehaná, snížíme obrátky a tenkým čůrkem přiléváme zbytek oleje a přidáme i vanilku. V dalším kroku obrátky snížíme na minimum a po částech přimícháme i špenátovou kaši, do které jsme přidali citrónovou kůru a šťávu. Mouku smícháme s práškem do pečiva a mandlemi. Sypkou směs přimísíme po částech do tekuté složky už jen stěrkou a velmi zlehka.

3
Hotovo

Dno pečící formy vyložíme pečícím papírem vystřiženým "na míru". Předtím na dno mázneme kus másla anebo vody, aby nám papír hezky držel. Strany vymažeme máslem a vysypeme trouchou mouky. Těsto do formy vlijeme a vložíme do trouby vyhřáté na 170 st. C. Pečeme cca 40-45 minut. Po této době vyzkoušíme zapíchnout doprostřed dortu špejli. Pokud bude po vytažení suchá, je hototo.

4
Hotovo

Mascarpone vyndáme z lednice, aby nebylo úplně studené a dort necháme zchladnout. Následně z dortu odkrojíme vrchní vyboulenou část, čímž za prvé zarovnáme plochu a za druhé získáme materiál na rozdrobení a posypání hotového dortu. Zbylý korpus ještě rozkrojíme v půlce.

5
Hotovo

Mascarpone smícháme s moučkovým cukrem, citrónovou šťávou a vanilkou a přilijeme šlehačku. Ponorným mixérem krátce prošleháme, aby se vše spojilo. Pozor na přešlehání, aby se nám krém nezdrcnul. Krémem vydatně potřeme 1. patro dortu a můžeme do něj vmáčknout ovoce. Přikryjeme 2. patrem a zbylý krém rozetřeme po celé ploše dortu. Ozdobíme mechem z nadrobeného těsta a také ovocem a jedlými květy.

Miriam

Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí ?

předchozí
Škvarkové pagáčky
předchozí
Škvarkové pagáčky

Přidejte svůj komentář