0 0
Ořecho-kávové řezy

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Ořecho-kávové řezy

    Postup přípravy

    Co budeme potřebovat na rozměr 26 x 32 cm:

    Korpus

    • 280 g hladké mouky
    • 140 g másla
    • 40 g moučkového cukru
    • 2 žloutky
    • 2 lžíce silné kávy
    • vanilkový prášek (dřeň z vanilkového lusku nebo aroma)
    • špetka soli
    • rybízová marmeláda

    Poleva

    • 140 g mletých vlašských ořechů
    • 100 g cukru
    • 3 bílky
    • 2 lžíce silné kávy
    • 1 lžíce citrónové šťávy
    • špetička soli

    Čokoládová poleva

    • 60 g hořké čokolády
    • 1 lžička čokoládového másla, kokosového tuku nebo másla (příp. ztužený tuk)

    Postup:

    Uvaříme si silnou přefiltrovanou kávu nebo espresso. Necháme si změknout máslo a následně smícháme se solí, vanilkou, moukou, cukrem, kávou a žloutky. Vypracujeme vláčné hladké těsto, které necháme odpočinout v mikroténovém sáčku aspoň hodinku v lednici.

    Přimlouvám se za to, abyste si na tento recept pořídili pečící papír, teda pokud jej ještě nemáte. Kus velikosti plechu si odstřihneme, položíme na něj těsto a válečkem rozválíme na co možná nejpravidelnější obdélník o rozměrech cca 32 x 26 cm. Případně strany nožem zarovnáme a odkrojené části nastavíme tam, kde je potřeba. Propícháme na několika místech vidličkou a zapečeme v troubě vyhřáté na 180 st. C 10 minut.

    V mezičase si připravíme polevu. Bílky zpěníme šlehačem, přidáme cukr a špetičku soli a ušleháme dohusta, až se začnou bílky vrásnit. Potom po kapkách přidáme silnou kávu a citrónovou šťávu.

    Ještě horký korpus potřeme vydatně rybízovou marmeládou. Neměla by být přímo z lednice. Na marmeládu naneseme připravenou bílkovo-ořechovou polevu a stěrkou uhladíme. Dopečeme v troubě do zrůžovění, cca 8 minut.

    Koláč necháme trochu zchladnout a nakrájíme krájecím kolečkem na řezy. Čokoládu s tukem rozpustíme ve vodní lázni a řezy pokropíme.

    Miriam

    Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí 😉

    předchozí
    Svařák
    další
    Nealko svářo nejen pro děti

    Přidejte svůj komentář