Ingredience
- 1 dýně Hokaidó
- 3 kostky zeleninový bio bujónnebo osolený zeleninový vývar
- 2 stroužky česnek
- 1 cibule
- 1 lžíce rozmarýnasušená a nadrcená nebo 3 snítky
- dle chuti Chipotle vločky
- olivový olej
Na ozdobu
- dýňová semínka
- sůl
- dýňový olejnebo olivový
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Dýni omyjeme, rozpůlíme, odstraníme semínka a "bubáky". Nakrájíme na plátky silné asi 1,5 cm a vyložíme na plech vyložený pečícím papírem. Cibuli a česnek oloupeme. Cibuli nakrájíme na měsíčky a rozsypeme po dýni. Stroužky česneku překrojíme napůl a přidáme na plech. Pokapeme olejem (ideální je olej v rozprašovači) a posypeme rozmarýnem nebo poklademe čerstvými rozmarýnovými větvičkami. Vložíme do trouby vyhřáté na 180 st. C a pečeme cca 35 minut, až začne zelenina zlátnout. |
2 Hotovo | Připravíme si asi litr zeleninového vývaru nebo rozpustíme v litru vroucí vody tři bujónové kostky. Upečenou zeleninu přemístíme do hrnce a přelijeme jí částí připraveného vývaru (záleží na velikosti pečené dýně). V případě, že jsme použili čerstvou rozmarýnu, ze stonků stáhneme jehličky a ty ponecháme v polévce. Přidáme Chipotle vločky a rozmixujeme ponorným mixérem. Vývaru přiléváme tolik, aby byla polévka tak akorát krémová. Případně dosolíme a ještě společně pár minut prohřejeme. |
3 Hotovo | Na suché pánvi opražíme osolená dýňová semínka. Na talířích polévku pokapeme olejem a posypeme semínky. |