Ingredience
- 1 veka
- 400 g uzené masopředvařené
- 300 ml drůbeží vývarnebo 1 slepičí bio bujón
- 100 + 50 g máslo
- 100 g čerstvý špenát
- 100 g mandle
- 100 ml šlehačka
- 80 g zelený chřeststonky
- 40 g čedar
- hrst libeček
- 8 vejce
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- muškátový oříšek
- olej
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Veku nakrájíme na kostičky a nasypeme do vyššího pečícího plechu. Necháme v nahřáté troubě lehce okorat. Nebo je nakrájíme den předem a necháme okorat zakryté utěrkou. |
2 Hotovo | V ohřátém vývaru necháme zvolna rozpustit 100 g másla, zbytek rozehřejeme zvlášť. |
3 Hotovo | Uzené maso nakrájíme na kostičky, posekáme mandle, stonky chřestu pokrájíme na centimetrové kousky a pokrájíme špenát a libeček. Na vyšší pánvi maso orestujeme na troše oleje. Přidáme mandle, chřest a bylinky a necháme zavadnout. |
4 Hotovo | Houstičky nasypeme do větší mísy, zalijeme vývarem a přidáme i orestovanou směs z pánve a nastrouhaný sýr. Žloutky oddělíme od bílků. Žloutky rozkvedláme se smetanou, okořeníme pepřem a muškátovým oříškem a nalijeme také do mísy. Bílky osolíme a vyšleháme tuhý, avšak ještě vláčný sníh. Opatrně jej vmícháme k houstičkám. |
5 Hotovo | Formu vyložíme pečícím papírem nebo vymažeme silně máslem a vysypeme strouhankou a směs do ní navrstvíme. Přelijeme zbytkem rozehřátého másla. Vložíme do trouby vyhřáté na 180 st. C a upečeme dozlatova, cca 30 - 35 minut. |