Ingredience
- 4 plátky hovězí zadní
- cca 1000 ml hovězí vývarsilný
- 50 g špek
- 3 kyselé okurky
- 2 vejce
- 2 lžíce sádlo
- 1 velká cibule
- 1 šunková klobása
- plnotučná hořčice
- čerstvě mletý pepř
- sůl
Postup přípravy
Pokud budete podávat ptáčky s knedlíkem, můžete se inspirovat tímto skvělým receptem na nekynutý houskový knedlík.
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Cibuli a špek pokrájíme nadrobno. Plátky naklepeme paličkou nebo tenderizérem. Osolíme, opepříme a z jedné strany potřeme plnotučnou hořčicí. |
2 Hotovo | V kastrolu, při střední teplotě, rozehřejeme sádlo, rozškvaříme na něm špek a přidáme cibuli. Restujeme, až je cibule zlatavá. Pak jí odhrneme stranou, přidáme plátky masa, nejdřív hořčicí nahoru a osmažíme z obou stran také dozlatova. Zalijeme částí silného hovězího vývaru, přiklopíme pokličkou nebo alobalem a vložíme do trouby vyhřáté na 120 st. C. Pečeme 2 hodiny. |
3 Hotovo | Mezitím uvaříme vejce natvrdo (10 minut), pokrájíme okurky a klobásu. Zkontrolujeme maso, otočíme, přidáme okurky a klobásu, dolijeme vývar a opět přiklopíme. Vrátíme ještě minimálně na půl hodiny do trouby. Pak vidličkou zkusíme, jestli už je maso měkké. |
4 Hotovo | Připravíme si zlatavou jíšku. Budete-li podávat s knedlíkem (nekynutým), zaděláme těsto. Pokud bude maso měkké, vyndáme z trouby na sporák. Vmícháme jíšku a dochutíme solí, pepřem a hořčicí. Povaříme do zhoustnutí omáčky. Na talířích ozdobíme posekanými vejci. |