1 0
Rýžový nákyp

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Ingredience

400 g rýže
450 ml mléko
450 ml voda
100 g máslo
80 g třtinový cukr
5 ks jablka
4 ks vejce
1 lžíce kukuřičný škrob nebo pudinkový prášek
1 lžíce máslo
hrst vlašské ořechy
prášek, dřeň, aroma... vanilka
skořice
sůl
S ještě
na formu máslo a kokos
100 g hořká čokoláda
1 lžička máslo

Rýžový nákyp

Trendy:
  • Bezlepkové recepty
  • Maminčiny recepty
  • Moučníky a sladká jídla
  • Recepty pro děti
  • Vegetariánské

Rýžový nákyp buď milujete nebo nenávidíte. Pamatuju se, že ve školní jídelně to nebývala žádná hitparáda, ale tenhle byste mohli vzít na milost :)

  • 80 min
  • Porcí: 5
  • Středně náročné

Ingredience

  • S ještě

Postup přípravy

Příprava krok za krokem

1
Hotovo

Rýži nasypeme do většího kastrolu a propláchneme několikrát vodou. Poslední vodu slijeme, zalijeme mlékem s čistou odměřenou vodou a lehounce osolíme. Na mírné teplotě vaříme cca 15 minut. Pak necháme, za občasného míchání, zchladnout.

2
Hotovo

Změlké máslo rozetřeme s cukrem, vanilkou, skořicí a pak našleháme se žloutky. Z bílků ušleháme pevný sníh.

3
Hotovo

Jablíčka oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. V kastrolu rozehřejeme lžíci másla a nasypeme do něj nastrouhaná jablka. Chvilku podusíme. Kukuřičný škrob smícháme s deckou vody a přilijeme k jablíčkům. Necháme zhoustnout a následně zchladnout.

4
Hotovo

Rýži smícháme s máslovou směsí a následně i s jablky. Zlehka vmícháme ušlehaný sníh z bílků.

5
Hotovo

Zapékací formu vymažeme máslem a vysypeme kokosem a směs do ní rozvrstvíme.
Strčíme do trouby vyhřáté na 170 st. C a pečeme dozlatova, cca 25 minut. Zlatavý nákyp posypeme sekanými vlašskými ořechy a ještě dalších pár minut necháme opéct.

6
Hotovo

Čokoládu rozehřejeme s máslem ve vodní lázni a použijeme na ozdobení nákypu na talířích.

Miriam

Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí 😉

předchozí
Mrkvová raw polévka s koriandrem
další
Zapečený Troubelín

Přidejte svůj komentář