0 0
Škubánky s mákem

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Ingredience

Škubánky
600 g brambory varný typ C, příp. B
140 g hrubá mouka
sůl
Na zdobení
60 g máslo
4 lžíce moučkový cukr
1 hrnek mák

Škubánky s mákem

Trendy:
  • Levné a chutné recepty
  • Maminčiny recepty
  • Moučníky a sladká jídla
  • Snadné a rychlé recepty
  • Top recepty
  • Vegetariánské

Škubánky prý nesou své jméno podle pohybu zápěstí, který se musel udělat, když se škubánky dávaly na mísu, aby se oddělilo od lžíce :)

  • Porcí: 3
  • Středně náročné

Ingredience

  • Škubánky

  • Na zdobení

Postup přípravy

Příprava krok za krokem

1
Hotovo

Brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme na větší kusy. Zalijeme vlažnou vodou tak, aby byly sotva ponořené, osolíme a dáme vařit. Brambory vaříme 15-18 minut, aby byly lehounce nedovařené. Potom slijeme asi 2/3 vody a šťouchadlem brambory nahrubo nadrtíme. Přisypeme odváženou mouku, obráceným koncem vařečky do brambor uděláme několik děr, přikryjeme pokličkou a necháme mouku propařit. Pokud vlastníte plynový sporák, podložte hrnec rozptylovačem plamene a přihřívejte na nejmenší plamínek. Pokud vlastníte elektrický sporák, můžete plotýnku vypnout a hrnec na ní položit. Kdyby chladla moc rychle, trošku přitopte.

2
Hotovo

Po 20ti minutách brambory s moukou šťouchadlem důkladně rozetřeme na hladkou hmotu. Musí být spíš pevnější než řídká.

3
Hotovo

Rozehřejeme máslo, umeleme mák a smícháme jej s cukrem. Lžícemi smočenými v másle tvarujeme škubánky a pokládáme na talíř. Posypeme mákem s cukrem a přelijeme máslem.

4
Hotovo

Pokud vám škubánkové těsto zbyde, můžete z něj k dalšímu jídlu udělat placičky a opéct je na oleji dozlatova.

Miriam

Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí 😉

předchozí
Caprese salát
další
Čočková polévka se zeleninou

Přidejte svůj komentář