0 0
Švestkový koláč s makovou drobenkou

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Ingredience

Adjust Servings:
Kynuté těsto
420 g hladká mouka
220 ml mléko
70 g cukr
50 g máslo
30 g droždí
1 žloutek
větší špetka sůl
Maková drobenka
200 g mák
80 g cukr
70 g máslo
A ještě
50 ks švestky
1 dl šlehačka
na vymazání plechu máslo

Švestkový koláč s makovou drobenkou

Trendy:
  • Maminčiny recepty

Zdá se, že mák je potravinou s nejvyšším obsahem vápníku.

  • 95 min
  • Porcí: 24
  • Středně náročné

Ingredience

  • Kynuté těsto

  • Maková drobenka

  • A ještě

Postup přípravy

Sdílet

Příprava krok za krokem

1
Hotovo

Mléko trošičku přihřejeme, aby bylo lehce teplé a vmícháme do něj lžičku cukru a rozdrobené droždí. Necháme pár minutek stát, až droždí vzkypí. Rozehřejeme si máslo. Do misky odvážíme mouku a zbylý cukr a přimícháme velkou špetku soli. Přilijeme vzkypělé droždi s mlékem, přidáme žloutek a rozpuštěné, ne příliš horké, máslo. Ideálně pomocí kuchyňského robotu zpracujeme jemné vláčné těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme 50 minut kynout.

2
Hotovo

Mezitím si omyjeme a osušíme švestky. Rozpůlíme je a odstraníme pecky. Umeleme mák a užmouláme s cukrem a povoleným máslem na drobenku. Plech o rozměrech 40x30 cm vymažeme máslem.

3
Hotovo

Vykynuté těsto namačkáme po celé ploše vymazaného plechu. Obložíme půlkami švestek, hezky jednu vedle druhé, řeznou plochou vzhůru a posypeme bohatě makovou drobenkou. Vložíme do trouby vyhřáté na 180 st. C a pečeme cca 25 minut. Hotový koláč vyjmeme z trouby, a teď použijeme trik mojí mamky: koláč po celé ploše pokapeme šlehačkou, aby byl krásně vláčný.

Miriam

Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí ?

předchozí
Pstruh lososovitý a zeleninové hranolky
další
Borůvková zmrzlina s tvarohem
předchozí
Pstruh lososovitý a zeleninové hranolky
další
Borůvková zmrzlina s tvarohem

Přidejte svůj komentář