Ingredience
- 500 g mascarpone
- 200 ml šlehačka 33%
- 100 ml silná káva
- 100 g moučkový cukr
- 40 ml Amaretto
- 3 žloutek
- kakao
- cukrářské piškoty
- sůl
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Připravíme si silnou kávu a ochutíme Amarettem. Žloutky vyklopíme do kovové misky, zasypeme cukrem a maličkou špetičkou soli. Misku položíme na kastrůlek s lehce vroucí vodou a nad párou metličkou vyšleháme do světlé husté pěny. |
2 Hotovo | Žloutkovou směs necháme chviličku zchladnout a opatrně do ní vmícháme mascarpone. Vychlazenou šlehačku vyšleháme do polotuha a následně také vmícháme do krémové hmoty. |
3 Hotovo | Pekáček vyložíme pečícím papírem (alespoň dno), aby se nám následně dezert líp vyndaval. Cukrářské piškoty z obou stran smáčíme bleskurychle (aby se příliš nenasákly) v ochucené kávě a vyskládáme je na dno. Pokryjeme částí krému, pokračujeme další vrstvou bleskově máčených piškot a navrch navrstvíme zbytek krému. Formou několikrát poklepeme o stůl, aby krém zaplnil všechny spáry. |
4 Hotovo | Kakao nasypeme do malého cedníčku a pomocí poklepávání o sítko jím poprášíme celou plochu dezertu. Hezky poctivě. Formu zakryjeme fresh fólií a necháme pár hodin zatuhnout v lednici. |