0 0
Tvaroho-jablečný koláč

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Ingredience

Adjust Servings:
Těsto + drobenka
150 g polohrubá mouka
100 g špaldová mouka
100 g máslo
60 g třtinový cukr
1 vejce
1 bílek
špetka sůl
Tvarohová náplň
500 g měkký tvaroh
40 g třtinový cukr
4 lžíce mléko
0,5 vanilkový pudink
1 žloutek
vanilka
špetka sůl
Jablečná náplň
500 g nakrájená jablka
100 ml portské víno
50 ml vlažná voda
20 g třtinový cukr
0,5 vanilkový pudink
citrónová šťáva
A ještě
80 g vlašské ořechy

Uložit tento recept

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Tvaroho-jablečný koláč

Trendy:
  • Moučníky a sladká jídla

Jedno anglické přísloví praví: „Kdo jablko denně sní, k tomu lékař nechodí“ :)

  • 70 min
  • Porcí: 12
  • Středně náročné

Ingredience

  • Těsto + drobenka

  • Tvarohová náplň

  • Jablečná náplň

  • A ještě

Postup přípravy

Sdílet

Množství do běžné dortové formy, průměr 24 cm.

Příprava krok za krokem

1
Hotovo

Máslo rozkrájíme na malé kousky a v míse smícháme s cukrem, moukou, solí a vejci. Utvoříme vláčné těsto. Použijeme-li kuchyňského robota, práci nám to ulehčí. 4/5 těsta dáme do mikrotenu do lednice a 1/5 do mikrotenu do mrazáku.

2
Hotovo

Tvaroh smícháme se žloutkem, vanilkou a špetkou soli. Pudink rozmícháme s troškou mléka a cukru a přidáme k tvarohu. Metličkou (nebo v robotu) vyšleháme hladký krém.

3
Hotovo

Jablíčka omyjeme, oloupeme, rozčtvrtíme, odstraníme semínka a nakrájíme na plátky. Do kastrolu nasypeme trochu cukru, špetku soli, zalijeme portským vínem, zahřejeme a přidáme jablíčka. Přikryjeme pokličkou a chvilku podusíme. Do měkkých jablek přimícháme pudink rozmíchaný s troškou vody. Ještě dvě minutky vaříme do zhoustnutí. Necháme pár minut zchladnout. Dochutíme citrónovou šťávou.

4
Hotovo

Na dno dortové formy obručí přichytíme pečící papír (nebo jí vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou). Těsto, které dosud odpočívalo v lednici namačkáme na dno. Na něj nalijeme tvarohovou směs a na ní rozvrstvíme směs jablečnou. Posypeme posekanými vlašskými ořechy. Z mrazáku vyndáme zbytek těsta a na hrubém struhadle jej nastrouháme navrch.

5
Hotovo

Pečeme v troubě vyhřáté na 180 st. C po dobu asi 40 minut. Povrch začne jemně zlátnout. Je-li koláč hotový, zkusíme zapíchnutím špejle doprostřed dortu. Bude-li špejle čistá, je hotovo. Dort krájíme po zchladnutí.

Miriam

Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí 😉

Hodnocení receptu

Tento recept nemá zatím žádné čtenářské recenze, můžete být první.
předchozí
Koláč z listového těsta s ančovičkami
další
Zelňačka
předchozí
Koláč z listového těsta s ančovičkami
další
Zelňačka

Přidejte svůj komentář