Ingredience
- 500 ml mléko
- 250 g měkký tvaroh
- 50 g máslo
- 6 větších jablka
- 2 ks vejce
- cca 2 lžíce skořice
- 1 ks veka
- 1 lžíce cukr
- 1 lžíce moučkový cukr
- prášek, dřeň, aroma vanilka
- špetka sůl
- hrst brusinkypříp. rozinky
- hrst vlašské ořechy
- na vymazání formy máslo a kokos
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Zapékací misku vymažeme vydatně máslem a vysypeme kokosem. Veku rozkrájíme na plátky a ty ještě na půlky. Ve 3 dl vlažného mléka rozkvedláme vejce, plátky veky v něm zlehka ze všech stran namáčíme a pokládáme vedle sebe na dno zapékací misky. |
2 Hotovo | Jablka omyjeme, oloupeme, odstraníme jadérka a polovinu jich nakrájíme na malé kousky. Druhou polovinu nastrouháme nahrubo. Nastrouhaná jablíčka rozprostřeme na veku. Zasypeme troškou skořice. |
3 Hotovo | Tvaroh smícháme se zbytkem mléka, vejcem, moučkovým cukrem a vanilkou. Směs by měla mít takovou konzistenci, aby se s ní snadno polil povrch jablíček. Přelijeme tedy nastrouhaná jablíčka a roztáhneme až do stran. |
4 Hotovo | Zbytek nakrájené veky nasypeme do misky a přidáme rozinky, ořechy a pokrájená jablíčka. Pokropíme zbytkem mléka a narovnáme halabala na tvaroh. Povrch posypeme zbytkem skořice a cukrem a pokapeme rozehřátým máslem. |
5 Hotovo | Troubu rozpálíme na 170 st. C a dáme do ní zapéct žemlovku asi na 15 minut. Když začne povrch růžovět, přikryjeme misku kusem pečícího papíru a zapečeme dalších 15 minut. Na posledních pár minut, je-li to potřeba, papír zase sundáme, přidáme teplotu na 180 st. C a žemlovku necháme zezlátnout. |