2 0
Žemlovka s jablky a tvarohem

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Ingredience

Adjust Servings:
500 ml mléko
250 g měkký tvaroh
50 g máslo
6 větších jablka
2 ks vejce
cca 2 lžíce skořice
1 ks veka
1 lžíce cukr
1 lžíce moučkový cukr
prášek, dřeň, aroma vanilka
špetka sůl
hrst brusinky příp. rozinky
hrst vlašské ořechy
na vymazání formy máslo a kokos

Žemlovka s jablky a tvarohem

Trendy:
  • Levné a chutné recepty
  • Maminčiny recepty
  • Moučníky a sladká jídla
  • Recepty pro děti
  • Vegetariánské

Žemlovka je považována za ryze český majstrštyk. Ale co když je to Rakušanka nebo dokonce Němka? Zemlbába, jedna...

  • 70 min
  • Porcí: 4
  • Snadné

Ingredience

Postup přípravy

Sdílet

Příprava krok za krokem

1
Hotovo

Zapékací misku vymažeme vydatně máslem a vysypeme kokosem. Veku rozkrájíme na plátky a ty ještě na půlky. Ve 3 dl vlažného mléka rozkvedláme vejce, plátky veky v něm zlehka ze všech stran namáčíme a pokládáme vedle sebe na dno zapékací misky.

2
Hotovo

Jablka omyjeme, oloupeme, odstraníme jadérka a polovinu jich nakrájíme na malé kousky. Druhou polovinu nastrouháme nahrubo. Nastrouhaná jablíčka rozprostřeme na veku. Zasypeme troškou skořice.

3
Hotovo

Tvaroh smícháme se zbytkem mléka, vejcem, moučkovým cukrem a vanilkou. Směs by měla mít takovou konzistenci, aby se s ní snadno polil povrch jablíček. Přelijeme tedy nastrouhaná jablíčka a roztáhneme až do stran.

4
Hotovo

Zbytek nakrájené veky nasypeme do misky a přidáme rozinky, ořechy a pokrájená jablíčka. Pokropíme zbytkem mléka a narovnáme halabala na tvaroh. Povrch posypeme zbytkem skořice a cukrem a pokapeme rozehřátým máslem.

5
Hotovo

Troubu rozpálíme na 170 st. C a dáme do ní zapéct žemlovku asi na 15 minut. Když začne povrch růžovět, přikryjeme misku kusem pečícího papíru a zapečeme dalších 15 minut. Na posledních pár minut, je-li to potřeba, papír zase sundáme, přidáme teplotu na 180 st. C a žemlovku necháme zezlátnout.

Miriam

Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí ?

předchozí
Šunková pěna
další
Čokoládový fondant s malinovým coulis
předchozí
Šunková pěna
další
Čokoládový fondant s malinovým coulis

Přidejte svůj komentář