• Snědeno.cz
  • Maso
  • Srnčí kýta se šípkovou omáčkou a karlovarským knedlíkem
0 0
Srnčí kýta se šípkovou omáčkou a karlovarským knedlíkem

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Ingredience

800 g srnčí kýta
500 ml červené víno
150 g šípková marmeláda
100 g šípky sušené nebo čerstvé
50 g špek
50 g sádlo
30 g máslo
15 kuliček pepř
10 kuliček jalovec
10 kuliček nové koření
3 ks bobkový list
2 větvičky rozmarýna
1 velká cibule
1 velká mrkev
1 velká petržel
kus velikosti mrkve celer
sůl

Srnčí kýta se šípkovou omáčkou a karlovarským knedlíkem

Trendy:
  • Masožrout

Šípky se od pradávna využívají jako léčivka i jako potravina. Mají spoustu vitamínů
a minerálů a hlavně božsky chutnají v šípkové omáčce.

  • 165 min
  • Porcí: 5
  • Středně náročné

Ingredience

Postup přípravy

Příprava krok za krokem

1
Hotovo

Špek nakrájíme na "klínky" na prošpikování masa a dáme na chvilku do mrazáku ztuhnout. Srnčí kýtu odblaníme a ostrým nožem do ní uděláme otvory, do kterých natlačíme špekové kousky. Ze všech stran jí osolíme.

2
Hotovo

Cibuli nakrájíme na kostičky a zeleninu na trošku větší kousky. Koření zavážeme do kousku gázy, abychom ho následně nemuseli precně lovit z omáčky.
Šípky propláchneme a dáme vařit asi do půl litru vody.

3
Hotovo

Ve velkém kastrolu rozehřejeme sádlo a maso na něm ze všech stran zprudka opečeme. Poté jej přemístíme na talír a do výpeku nasypeme pokrájenou zeleninu. Orestujeme dozlatova a přisypeme cibuli. Za častého míchání ještě dále restujeme. Přilijeme víno a necháme vydusit.

4
Hotovo

Povařené šípky rozmixujeme i s vodou na kaši a přes jemný cedník, vystlaný ještě kouskem gázy, přepasírujeme. Pyré přelijeme do zeleninového základu a přidáme ještě šípkovou marmeládu. Společně všechno ještě zarestujeme. Vložíme zpátky maso, podlijeme asi 6 dl horké vody, přikryjeme pokličkou a strčíme do trouby vyhřáté na 160 st. C aspoň na dvě hodiny péct. V polovině pečení zkontrolujeme a případně dolijeme trochu vody.

5
Hotovo

V mezičase si uvaříme knedlíky.

6
Hotovo

Upečené maso vytáhneme z omáčky, omáčku doředíme vodou, rozmixujeme a případně dochutíme solí a zbytkem šípkové marmelády nebo citrónové šťávy. Úplně nakonec necháme v omáčce rozpustit máslo.

Miriam

Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí 😉

předchozí
Čokoládový fondant s malinovým coulis
další
„Čubrica“ – nákyp z mletého masa

Přidejte svůj komentář