0 0
Babiččiny lívance s borůvkami

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Ingredience

Těsto
600 g mléko
380 g hladká mouka
30 g cukr
4 g droždí sušené nebo 2/3 čerstvého
1 ks vejce
špetka sůl
Pro případ pečení na litinovém tálu
kousek špek
kousek máslo
Pro případ pečení na pánvi
olej
Borůvková poleva
400 g borůvky čerstvé, mražené, kompotované
2 ks šlehačka
2 lžíce moučkový cukr

Babiččiny lívance s borůvkami

Trendy:
  • Maminčiny recepty
  • Moučníky a sladká jídla
  • Top recepty

Kynuté lívance jsou populární hlavně u nás v Čechách.

  • Středně náročné

Ingredience

  • Těsto

  • Pro případ pečení na litinovém tálu

  • Pro případ pečení na pánvi

  • Borůvková poleva

Postup přípravy

Příprava krok za krokem

1
Hotovo

Do trošky vlažného mléka nasypeme droždí a špetku cukru. Necháme pár minut rozpustit. V míse smísíme mouku se solí a cukrem. Do mléka přilijeme rozpuštěné droždí a přidáme vejce. Promícháme a nalijeme do mouky. Zpracujeme hladké, spíš řidší lívancové těsto, ideálně pomocí kuchyňského robotu. Mísu přikryjeme čistou utěrkou a necháme alespoň půl hodiny kynout.

2
Hotovo

Potom na pánvi na troše oleje usmažíme lívance z obou stran. Nebo ještě lépe, upečeme je na litinovém tálu. V tom případě budeme potřebovat kostičku špeku, který napíchneme na vidličku a mezi každým lívancem jím pomastíme střed tálu. Lívance na něm opékáme z obou stran. Hotové pokládáme na sebe na talířek a potíráme rozpuštěným máslem.

3
Hotovo

Borůvky s moučkovým cukrem necháme chvilku zahřát v kastrolu a zalijeme šlehačkou. Pokud máme kompot, pouze smícháme se šlehačkou a dle chuti osladíme.

Miriam

Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí 😉

předchozí
Konopno-oříškový chléb
další
Asijský salát s tofu

Přidejte svůj komentář