0 0
Bramborový koláč – Pommes Anna

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Ingredience

Adjust Servings:
5 velké brambory
50+20 g máslo
4 česnek
3+2 lžíce olivový olej
čerstvě mletý pepř
sůl

Bramborový koláč – Pommes Anna

Do vrstev koláče můžeme přidat také tymián nebo posekanou rozmarýnu, případně nastrouhaný parmazán.

  • 80 min
  • Porcí: 6
  • Snadné

Ingredience

Postup přípravy

Sdílet

Příprava krok za krokem

1
Hotovo

Brambory omyjeme, a pokud mají hezkou slupku, nemusíme loupat. Jinak oloupeme a nakrájíme na mandolíně na stejné plátky silné cca 2-3 mm. Namočíme je do studené vody a pak každý plátek osušíme plátýnkem.

2
Hotovo

50 g másla rozehřejeme v kastrůlku se 3 lžícemi olivového oleje a prolisovaným česnekem. Necháme aspoň minutu jemně bublat. Připravíme si pánev, kterou můžeme následně dát do trouby (příp. dortovou formu). Dno a strany vymažeme pomocí mašlovačky připravenou směsí.

3
Hotovo

Osušené brambory začneme skládat do pánve od vnějšího okraje v soustředných kruzích. První vrstvu jemně osolíme, opepříme a pokapeme rozpuštěným máslem. Přidáme další vrstvu a vše opakujeme. A to až do té doby, než spotřebujeme brambory. Povrch poklademe ještě hoblinkami másla a okraje pokapeme olivovým olejem. Přiklopíme pokličkou a necháme asi 10 minut přikryté bublat.

4
Hotovo

Pak odstraníme pokličku a pánví zakroužíme, abychom zjistili, že se brambory začínají spojovat. Na brambory pak položíme plát silnějšího alobalu a zatížíme menším talířem nebo dnem jiného kastrůlku a přitlačíme. Vložíme do trouby vyhřáté na 230 st. C a pečeme 20 minut. Následně stáhneme alobal a brambory ještě cca 20 - 25 min pečeme dozlatova.

5
Hotovo

Když jsou zlaté, vytáhneme z trouby, necháme 5 minut odstát a pak na pánev položíme talíř dnem vzhůru a opatrně vyklopíme.

Miriam

Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí ?

předchozí
Vichyssoise – pórkový krém
předchozí
Vichyssoise – pórkový krém

Přidejte svůj komentář