0 0
Cuketový dort s vůní perníku

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Ingredience

Korpus
340 g cuketa
240 g špaldová mouka celozrnná
150 g jablko
110 g med
100 g olej
90 g marmeláda
80 g jemné ovesné vločky
70 g kandovaná pomerančová kůra
25 g kakao
3 vejce
z 1,5 ks pomerančová šťáva
2 lžičky jedlá soda
3 lžičky prášek do pečiva
2 lžičky perníkové koření
vanilka
špetka sůl
Poleva
150 g hořká čokoláda
2 lžíce kokosový olej
2 lžíce šlehačka
Na promazání
120 g marmeláda
2 lžíce pomerančový likér
Na dokončení
60 g drcené pistácie
2 lžíce javorový sirup
fíky
ostružiny
máta

Cuketový dort s vůní perníku

Trendy:
  • Moučníky a sladká jídla
  • 100 min
  • Středně náročné

Ingredience

  • Korpus

  • Poleva

  • Na promazání

  • Na dokončení

Postup přípravy

Sdílet

Množství na běžnou dortovou formu.

Příprava krok za krokem

1
Hotovo

Cuketu nastrouháme na jemném struhadle. Jablko oloupeme, zbavíme jadérek a nastrouháme na hrubém struhadle. Obojí dáme do mísy. Přidáme med, pomerančovou šťávu, olej, marmeládu, vejce, vanilku a sůl. Metličkou prošleháme. Mouku smícháme s vločkami, práškem do pečiva, perníkovým kořením, kakaem a jedlou sodou. Nasypeme do tekuté části, přidáme kandovanou kůru a stěrkou smísíme. Už jen nezbytně dlouhou dobu.

2
Hotovo

Dno dortové formy vyložíme pečícím papírem a přichytíme "obručí". Potom ještě celou formu vytřeme olejem. Do připravené formy nalijeme těsto. Stěrkou roztáhneme po celé ploše a od středu roztáhneme ke stranám. Těsto se pečením uprostřed vzdouvá. Vložíme do trouby vyhřáté na 170 st. C a pečeme cca 40-45 minut. Po upečení zkusíme doprostřed zapíchnout špejli. Pokud ji vytáhneme suchou, je hotovo.

3
Hotovo

Když korpus trochu zchladne, uvolníme obruč a necháme vystydnout. Pokud bude uprostřed vyboulený, seřízneme ostrým nožem anebo dortovým kráječem do rovna. Pak ještě v polovině prokrojíme. Na dortovou podložku si položíme pečící papír, který rozstříhneme na dvě části a položíme vedle sebe na podložku, aby se kousek překrývali. Na ně položíme vrchní (zarovnaný) díl korpusu vzůru nohama.

4
Hotovo

Marmeládu smícháme s likérem a polovinou směsi tento díl potřeme. Překlopíme na něj původní spodní díl tak, aby stranou, kterou ležel na dně formy, byl nahoru. Ta je krásně rovná. Také tuto část potřeme marmeládou, čímž se nalepí dírky.

5
Hotovo

Do malého kastrůlku dáme trochu vody nad ní (aby se dno nedotýkalo vody) položíme tepluvzdornou menší nádobu a do ní nasypeme rozlámanou čokoládu a přidáme kokosový olej. Při střední teplotě rozpustíme. Když je čokoláda krémová přidáme šlehačku. Čokoláda začne okamžitě tuhnout, takže neotálíme a ihned rozetřeme po celé ploše dortu a po jeho stranách.

6
Hotovo

Pistácie nasucho opražíme na pánvi a zakápneme javorovým sirupem. Promícháme a hned jimi ozdobíme dort. Přidáme i omyté ovoce a mátu. Z pod dortu opatrně vytáhneme kusy pečícího papíru, který nám uchránil podložku před potřísněním čokoládou. I s podložkou jej přendáme na tác a necháme ztuhnout v lednici.

7
Hotovo

Miriam

Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí ?

předchozí
Mrkvová roláda z ovesných vloček
další
Zeleninové kari s tofu
předchozí
Mrkvová roláda z ovesných vloček
další
Zeleninové kari s tofu

Přidejte svůj komentář