Ingredience
Gratinované brambory
- 500 g brambory
- 200 ml šlehačka
- 50 g sýr parmazánového typu
- 1 stroužek česnek
- čerstvě mletý pepř
- muškátový oříšek
- sůl
- na vymazání pekáčku máslo
Steak
- 700 g flank steak
- 5 lžiček olivový olej
- 5 větviček rozmarýna
- 5 slabých plátků máslo
- čerstvě mletý pepř
- sůl
Omáčka
- 1 šalotka
- 1 lžíce koňak
- 1 lžička demi glacenebo gelový hovězí bujón
- 1 rozmarýna
- 0,5 lžičky hladká mouka
- čerstvě mletý pepř
Chřest
- 100 g tenké výhonky zelený chřest
- z 0,5 ks citrónová šťáva
- sůl
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Začneme bramborami. Klidně den předem, pokud budeme chtít, aby si udržely při servírování pravidelný tvar. Šlehačku s prolisovaným česnekem, solí a kořením přivedeme k varu. Odstavíme. Oloupeme brambory a na mandolíně nakrájíme na tenké plátky. Menší zapékací misku hranatého tvaru silně vymažeme máslem. Jeden vedle druhého pokládáme tenké plátky brambor a každé dvě vrstvy posypeme lehce strouhaným sýrem. Když položíme poslední vrstvu, zalijeme šlehačkovou směsí a vložíme do trouby vyhřáté na 160 st. C a pečeme 50 minut, až začne povrch brambor zlátnout. Pokud chceme vykrojit pravidelný tvar, brambory necháme úplně vychladnout, nejlépe přes noc. Pak je nakrájíme na obdélníčky a ohřejeme v troubě. |
2 Hotovo | Maso cca 2 hodiny před přípravou vyndáme z lednice, aby mělo pokojovou teplotu. Nakrájíme na porce. Rukama vetřeme do masa trochu olivového oleje, osolíme a opepříme. Předehřejeme si troubu na 100 st. C. Silně rozpálíme suchou pánev a maso na ní z obou stran opečeme dozlatova, cca 3 minutky z každé strany. Potom plátky položíme na předehřátý plech, na každý položíme větvičku rozmarýny a plátek másla. Vložíme do předehřáté trouby na 10 minut. |
3 Hotovo | Do pánvičky po mase kápneme trochu olivového oleje a necháme rozehřát. Přisypeme pokrájenou šalotku a až zezlátne, zaprášíme moukou. Orestujeme a zalijeme trochou teplé vody a lžící koňaku. Přidáme demi glace nebo gelový bujón a svaříme s větvičkou rozmarýny dohusta. |
4 Hotovo | Do kastrolu dáme vařit osolenou a okyselenou vodu a do vroucí vložíme omytý baby chřest. Necháme povařit minutu a šokově zchladíme ve studené vodě. |