0 0
Flank steak s gratinovanými brambory

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Ingredience

Adjust Servings:
Gratinované brambory
500 g brambory
200 ml šlehačka
50 g sýr parmazánového typu
1 stroužek česnek
čerstvě mletý pepř
muškátový oříšek
sůl
na vymazání pekáčku máslo
Steak
700 g flank steak
5 lžiček olivový olej
5 větviček rozmarýna
5 slabých plátků máslo
čerstvě mletý pepř
sůl
Omáčka
1 šalotka
1 lžíce koňak
1 lžička demi glace nebo gelový hovězí bujón
1 rozmarýna
0,5 lžičky hladká mouka
čerstvě mletý pepř
Chřest
100 g tenké výhonky zelený chřest
z 0,5 ks citrónová šťáva
sůl

Uložit tento recept

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Flank steak s gratinovanými brambory

Trendy:
  • Bezlepkové recepty
  • Masožrout

Flank steak je maso ze spodního pupku hovězího skotu. Na steaky musí být vyzrálé, aby byly křehké.

  • 80 min
  • Porcí: 5
  • Středně náročné

Ingredience

  • Gratinované brambory

  • Steak

  • Omáčka

  • Chřest

Postup přípravy

Sdílet

Příprava krok za krokem

1
Hotovo

Začneme bramborami. Klidně den předem, pokud budeme chtít, aby si udržely při servírování pravidelný tvar. Šlehačku s prolisovaným česnekem, solí a kořením přivedeme k varu. Odstavíme. Oloupeme brambory a na mandolíně nakrájíme na tenké plátky. Menší zapékací misku hranatého tvaru silně vymažeme máslem. Jeden vedle druhého pokládáme tenké plátky brambor a každé dvě vrstvy posypeme lehce strouhaným sýrem. Když položíme poslední vrstvu, zalijeme šlehačkovou směsí a vložíme do trouby vyhřáté na 160 st. C a pečeme 50 minut, až začne povrch brambor zlátnout. Pokud chceme vykrojit pravidelný tvar, brambory necháme úplně vychladnout, nejlépe přes noc. Pak je nakrájíme na obdélníčky a ohřejeme v troubě.

2
Hotovo

Maso cca 2 hodiny před přípravou vyndáme z lednice, aby mělo pokojovou teplotu. Nakrájíme na porce. Rukama vetřeme do masa trochu olivového oleje, osolíme a opepříme. Předehřejeme si troubu na 100 st. C. Silně rozpálíme suchou pánev a maso na ní z obou stran opečeme dozlatova, cca 3 minutky z každé strany. Potom plátky položíme na předehřátý plech, na každý položíme větvičku rozmarýny a plátek másla. Vložíme do předehřáté trouby na 10 minut.

3
Hotovo

Do pánvičky po mase kápneme trochu olivového oleje a necháme rozehřát. Přisypeme pokrájenou šalotku a až zezlátne, zaprášíme moukou. Orestujeme a zalijeme trochou teplé vody a lžící koňaku. Přidáme demi glace nebo gelový bujón a svaříme s větvičkou rozmarýny dohusta.

4
Hotovo

Do kastrolu dáme vařit osolenou a okyselenou vodu a do vroucí vložíme omytý baby chřest. Necháme povařit minutu a šokově zchladíme ve studené vodě.

Miriam

Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí 😉

Hodnocení receptu

Tento recept nemá zatím žádné čtenářské recenze, můžete být první.
předchozí
Salát z nakládané zeleniny s bresaolou
další
Pikantní pomazánka ze zrajících sýrů
předchozí
Salát z nakládané zeleniny s bresaolou
další
Pikantní pomazánka ze zrajících sýrů

Přidejte svůj komentář