0 0
Křehký koláč s jablky a dýní

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Ingredience

Adjust Servings:
Těsto
100 g špaldová mouka celozrnná hladká
80 g hladká mouka
80 g máslo
20 g moučkový cukr
2 lžíce studená voda
1 žloutek
špetka sůl
Náplň
1 jablka
kus velikosti jablka dýně Hokaidó
1 lžíce Gustin
1 dl teplá voda
z 0,5 ks citrónová šťáva
Drobenka
80 g vlašské ořechy
30 g třtinový cukr
30 g špaldová mouka celozrnná
30 g máslo

Křehký koláč s jablky a dýní

Trendy:
  • Moučníky a sladká jídla

Špalda je prastarý druh pšenice. Stimuluje imunitní systém a je pro tělo zahřívací.

  • 55 min
  • Porcí: 8
  • Středně náročné

Ingredience

  • Těsto

  • Náplň

  • Drobenka

Postup přípravy

Sdílet

Koláčová forma o průměru 28 cm.

Příprava krok za krokem

1
Hotovo

V míse smícháme obě mouky, přidáme ztuhlé pokrájené máslo, cukr, žloutek, sůl a studenou vodu. Svižně zpracujeme těsto, v ideálním případě za vydatné pomoci kuchyňského robotu, abychom máslo v těstě zbytečně nezahřívali dlaněmi. Hotové těsto zabalíme do mikroténového sáčku, trochu ho rozplácneme, aby se nám následně líp vyvalovalo a necháme v lednici minimálně 30 minut odpočívat.

2
Hotovo

Mezitím jablíčka zbavíme jadérek a nahrubo nastrouháme. Pokud vlastníte elektrický sekáček, nemusíte je ani loupat, můžete je po částech i se slupkou nahrubo nasekat. Stejně tak kus dýně nakrájené na menší kusy. Pokud sekáček nevlastníte, obojí nahrubo nastrouhejte. Připravené ovoce přemístíme do kastrolu, zakápneme citrónovou šťávou, trošičkou vody a pod pokličkou pár minutek podusíme. Ve skleničce rozmícháme Gustin s deckou vody a nalijeme do podušených jablek. Ještě chvilku zahříváme, aby škrob zhoustl.

3
Hotovo

Koláčovou formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou nebo vyložíme pečícím papírem. Těsto vyndáme z lednice, vyjmeme z mikrotenu a rozválíme na tenký plát (je-li to potřeba, podsypáváme trošku moukou). Vložíme do formy tak, abychom vytvořili asi 2 cm vysoké okraje. Dno vidličkou propícháme.

4
Hotovo

Ořechy nahrubo nasekáme, smícháme s cukrem, moukou a pokrájeným máslem a prsty užmouláme drobenku. Zchladlou jablečnou směs rozvrstvíme na vzniklý korpus a drobenkou posypeme. Vložíme do trouby vyhřáté na 170 st. C a pečeme cca 35 minut. Koláč krájíme po vystydnutí.

Miriam

Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí ?

předchozí
Marokánky
další
Bramborové gnocchi s lososem
předchozí
Marokánky
další
Bramborové gnocchi s lososem

Přidejte svůj komentář