0 0
Kynutý závin s mákem a tvarohem

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Ingredience

Kynuté těsto
500 g hladká mouka
250 ml mléko
90 g cukr krupice
80 g máslo
21 g droždí
1 žloutek
velká špetka sůl
Tvarohová náplň
250 g měkký tvaroh ne vaničkový
50 g moučkový cukr
cca 40 ml šlehačka
2 bílek
1 žloutek
vanilka
Maková náplň
150 g mák
cca 150 ml mléko
50 g švestková povidla
50 g cukr krupice
30 ml rum
1 lžička citrónová šťáva
špetka sůl
A navíc
20 g máslo
20 ml olej

Kynutý závin s mákem a tvarohem

Trendy:
  • Moučníky a sladká jídla

Mák nebo tvaroh? Dilema jsem vyřešila :)

  • 130 min
  • Středně náročné

Ingredience

  • Kynuté těsto

  • Tvarohová náplň

  • Maková náplň

  • A navíc

Postup přípravy

Sdílet

Příprava krok za krokem

1
Hotovo

Nejdřív si připravíme těsto. Pomoc kuchyňského robota určitě každý rád uvítá. Pokud nevládne ve vaší domácnosti, zadělejte těsto hezky ručně. Takže jak na to? Všechny ingredience vyndáme aspoň hodinu předem na kuchyňskou linku, aby se vyrovnala teplota. Rozehřejeme si máslo a necháme zchladnout.

2
Hotovo

Odměříme mléko, zahřejeme na teplotu těla, nadrobíme do něj droždí se špetkou cukru a necháme vzejít kvásek. Do misky odvážíme mouku, přidáme cukr a sůl, přilijeme rozehřáté máslo, rozpuštěné droždí, žloutek, vanilku a zaděláme vláčné, měkké těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme 60 minut kynout.

3
Hotovo

Nameleme mák, nasypeme do kastrolu, přidáme cukr, zalijeme mlékem a rumem. Přidáme špetku soli a za velmi častého promíchání dusíme, dokud se tekutina nevstřebá. Nakonec přimícháme povidla a chuť doladíme pomocí citrónová šťávy. Necháme úplně vychladnout.

4
Hotovo

Tvaroh vyklepneme do misky (pokud použijete vaničkový, nebude třeba ředit šlehačkou), přidáme cukr, žloutek a vanilku (v jakékoliv podobě). Bílky přelijeme do vyšší nádoby, přidáme špetičku soli a vyšleháme tuhý sníh. Nesmíme ho příliš přešlehat, byl by moc suchý. Lehce vmícháme do tvarohu.

5
Hotovo

Nakynuté těsto rozdělíme na dvě části a z každé rozválíme obdélník o tloušťce cca 5 mm. Na jednu placku rozetřeme makovou náplň a na druhou tvarohovou. Na okrajích necháme asi centimetrové okraje, na vzdálenější části 2 cm. Směrem od sebe začneme rolovat. Na bocích kraje přimáčkneme k sobě.

6
Hotovo

Závin s mákem bude pevný, stačí ho jen položit na "šev" a nechat ještě 10-15 minut odstát. Tvarohový závin bude velmi měkký, takže je lepší ho péct v chlebíčkové formě. Předem do ní nalijeme trochu máslovo-olejové směsi a rozetřeme i po stranách. Také necháme odstát. Potom oba záviny (pekla jsem je oba v chlebíčkových formách) potřeme i zvrchu máslovo-olejou lázní a vložíme do trouby rozehřáté na 170 st. C. Pečeme 30 minut. Krájíme po vychladnutí.

Miriam

Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí ?

předchozí
Maďarské minikarbanátky
další
Zelný salát s paprikou a rajčátky
předchozí
Maďarské minikarbanátky
další
Zelný salát s paprikou a rajčátky

Přidejte svůj komentář