Ingredience
Kynuté těsto
- 500 g hladká mouka
- 250 ml mléko
- 90 g cukr krupice
- 80 g máslo
- 21 g droždí
- 1 žloutek
- velká špetka sůl
Tvarohová náplň
- 250 g měkký tvarohne vaničkový
- 50 g moučkový cukr
- cca 40 ml šlehačka
- 2 bílek
- 1 žloutek
- vanilka
Maková náplň
- 150 g mák
- cca 150 ml mléko
- 50 g švestková povidla
- 50 g cukr krupice
- 30 ml rum
- 1 lžička citrónová šťáva
- špetka sůl
A navíc
- 20 g máslo
- 20 ml olej
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Nejdřív si připravíme těsto. Pomoc kuchyňského robota určitě každý rád uvítá. Pokud nevládne ve vaší domácnosti, zadělejte těsto hezky ručně. Takže jak na to? Všechny ingredience vyndáme aspoň hodinu předem na kuchyňskou linku, aby se vyrovnala teplota. Rozehřejeme si máslo a necháme zchladnout. |
2 Hotovo | Odměříme mléko, zahřejeme na teplotu těla, nadrobíme do něj droždí se špetkou cukru a necháme vzejít kvásek. Do misky odvážíme mouku, přidáme cukr a sůl, přilijeme rozehřáté máslo, rozpuštěné droždí, žloutek, vanilku a zaděláme vláčné, měkké těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme 60 minut kynout. |
3 Hotovo | Nameleme mák, nasypeme do kastrolu, přidáme cukr, zalijeme mlékem a rumem. Přidáme špetku soli a za velmi častého promíchání dusíme, dokud se tekutina nevstřebá. Nakonec přimícháme povidla a chuť doladíme pomocí citrónová šťávy. Necháme úplně vychladnout. |
4 Hotovo | Tvaroh vyklepneme do misky (pokud použijete vaničkový, nebude třeba ředit šlehačkou), přidáme cukr, žloutek a vanilku (v jakékoliv podobě). Bílky přelijeme do vyšší nádoby, přidáme špetičku soli a vyšleháme tuhý sníh. Nesmíme ho příliš přešlehat, byl by moc suchý. Lehce vmícháme do tvarohu. |
5 Hotovo | Nakynuté těsto rozdělíme na dvě části a z každé rozválíme obdélník o tloušťce cca 5 mm. Na jednu placku rozetřeme makovou náplň a na druhou tvarohovou. Na okrajích necháme asi centimetrové okraje, na vzdálenější části 2 cm. Směrem od sebe začneme rolovat. Na bocích kraje přimáčkneme k sobě. |
6 Hotovo | Závin s mákem bude pevný, stačí ho jen položit na "šev" a nechat ještě 10-15 minut odstát. Tvarohový závin bude velmi měkký, takže je lepší ho péct v chlebíčkové formě. Předem do ní nalijeme trochu máslovo-olejové směsi a rozetřeme i po stranách. Také necháme odstát. Potom oba záviny (pekla jsem je oba v chlebíčkových formách) potřeme i zvrchu máslovo-olejou lázní a vložíme do trouby rozehřáté na 170 st. C. Pečeme 30 minut. Krájíme po vychladnutí. |